Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.11 / dotaz č. 27588
Dobrý den,

na internetu jsem našel starší odpověď na dotaz ohledně vlhkosti ve sklepě, odpovídal Ing. Jaroslav Winkler coby energetický poradce ECČB, dotaz a odpověď jsou na tomto odkazu

http://www.ceskestavby.cz/poradna/vlhkost-ve-sklepe-1167.html

Protože mám podobný problém, ale i nápad na možné řešení, chtěl jsem to s někým zkonzultovat. Je to možné takto s Vámi?

Stejně jako pánovi, co se ptal na vlhké stěny, mám problém se sklepem.
Máme rodinný dům, pod polovinou sklep, 3 místnosti s malými okénky, celková plocha cca 35 m2. V domě jsme cca 2 roky. Loni na podzim jsme sklep zrekonstruovali, všude dali sanační omítky, nová euro okénka, nové betonové podlahy. Sklep měl do té doby opadalou omítku nevábného vzhledu, ale byla kupodivu suchá, a to v průběhu celého jednoho roku, kdy se střídalo různé počasí. Podle lidí, co dům znali, do sklepa dříve dost zatékalo z okapu (okapy jsou svedeny do země okolo domu směrem do ulice do kanalizace, před tím, než jsme dům koupili, tyto odvody dešťové vody prošly kompletní výměnou - proto asi opadalá omítka, při našem nákupu domu již suchá). Ve sklepě byl plynový kotel a neustále otevřená okna (na zimu jsme je zavřeli, jen jedno nechali pootevřené). V zimě tam byla dost zima.

U dvou stěn, které měly omítku nejhorší, jsme udělali přizdívku z ytongu
5 cm s vynechanou mezerou cca 5 cm a s větracím otvorem cca 5x5 cm v jednom rohu dole uvnitř a nahoře v protilehlém rohu směrem ven. Větrací efekt ale není ten, že by to "foukalo" zevnitř směrem ven, protože nám bohužel nedošlo, že "komínový efekt" směrem nahoru do baráku bude větší, takže celou zimu proudil do sklepa studený vzduch a myslím, že by bylo vhodné větrací otvory vně domu na zimu uzavřít.

Ve sklepě máme v jedné malé místnosti nový plynový kotel, spolu s pračkou a sušičkou, mám tam navíc odvlhčovač, kterým jsem celou zimu intenzivně odvlhčoval, asi dva měsíce po dokončení rekonstrukce to bylo denně cca 5 l vody, po těch dvou měsících se to postupně snížilo a nyní to vysráží již jen ve chvílích, kdy pereme a sušíme, když nepereme, to již prakticky nic nevysráží. Odvlhčovač mám nastavený na minimální 50% vlhkost. Ve zbylých dvou místnostech máme radiátory, v zimě topily.

Sklep nemá žádnou hydroizolaci, okopávat dům z venku okolo se mi nyní z finančních důvodů nechtělo a dovnitř jsem izolaci nechtěl s tím, že ať stěny raději dýchají a neleze to nahoru do domu. Sanační omítka by snad neměla opadat, malá vlhkost mi nevadí. Škarohlídi mi ale říkají, že se póry sanační omítky do 5 let zasolí a ucpou a pak to začne taky opadávat. Snad ne :-)

Nyní k problému. Stěny nejsou vlhké. V zimě všechno v pohodě. Ale nyní v létě je ve sklepě syrový vlhký studený vzduch. Okénka máme otevřená.
Protože v patře je spíše víc tepla, než bychom chtěli, napadlo mě, že bych mohl jednoduše z patra vzduch nucenou ventilací honit dolů do sklepa. Tím bych dole v létě "topil" a teplejší vzduch by snad znamenal méně vlhkosti. Přebytečný vzduch by samovolně dveřmi odcházel zase nahoru do patra, okna bych nechal zavřené. Ale mám řadu technických nejasností.
1) Předně - je má úvaha správná?
2) Je lepší nasávat vzduch v patře a vyfukovat ho ve sklepě, nebo naopak odsávat vzduch ze sklepa (třeba ven) s tím, že se tam teplý nasaje dveřmi z patra?
3) Lze nějak spočítat, jaký objem vzduchu by se měl prohnat ventilací?
4) Pokud budu do sklepa vhánět vzduch z patra, je rozdíl v tom, když ho budu vyfukovat u stropu (technicky jednodušší), než u podlahy? (Což znamená delší rozvody a asi více víření prachu; v patře ho plánuji nasávat u stropu z důvodů větší teploty.)
5) Lez nějak eliminovat přenos zvuků skrz rozvody?
6) V souvislosti s přenosem zvuků mě napadla myšlenka na rekuperační jednotku, prostě teplo z domu nějak pomocí rekuperační jednotky přenést dolů do sklepa. Ale vůbec netuším, co to obnáší.

Zde nabízejí možná také zajímavé řešení
http://www.solarventi.cz/produkty/obecne-o-serii-sv7-a-slimline
ale cena mi přidej naprosto neúměrná, když budu v létě přitápět plynovým kotlem jen kvůli sklepu, tak 20.000 Kč utratím za mnoho a mnoho let...

Děkuji za radu popř. za kontakt na někoho, s kým bych mohl mou představu prokonzultovat.
--

Hezký den.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Teplý vzduch v letním období má poměrně vysoký obsah vlhkosti. Při jeho ochlazování jeho relativní vlhkost stoupá. Sklepní prostor udržuje poměrně stálou vnitřní teplotu, která je v létě výrazně nižší než v patrech nad sklepem, ale i v exteriéru. Při ochlazování vnějšího teplého vzduchu přiváděného do sklepa bude docházet vždy k nárůstu vlhkosti. To je také důvod, proč sklepy v létě jsou vlhké a naopak v zimním období při větrání vysychají. V zimě se zde uplatňuje významně plynový kotel, který svou potřebou spalovacího vzduchu přispívá k intenzivnější výměně vzduchu v prostoru. Chladný a suchý zimní vzduch přiváděný zvenčí (netěsnostmi a okénky) se ve sklepě ohřívá a tím se jeho relativní vlhkost snižuje. To má za následek vysýchání sklepního prostoru v zimě.
Přínos popsaného technického systému může spočívat snad v tom, že vzduch se bude obměňovat intenzivněji, tedy ve sklepě bude vzduch čerstvý, ne stojící zatuchlý. Po čase může snad dojít i ke zvýšení teploty sklepních konstrukcí a tím i k určitému vyrovnání klimatu v porovnání s patrem.
Pro vysychání sklepa i v létě formou výměny vzduchu by bylo nutno přivádět do klepa odvlhčený suchý vzduch ze vzduchotechniky. Tuto funkci nyní plní odvlhčovač vzduchu. Přivádět vzduch z interiéru bude vhodnější, vnější vzduch může být, především při deštivém počasí, vlhčí. Přívod bude vhodnější k podlaze, aby proudění bylo po celé výšce sklepa.
Pro snížení vlhkosti zděných konstrukcí sklepa by bylo vhodné vytvoření větracích kanálků, dvojité podlahy nebo vnější vzduchoizolační dutiny s napojením na komín nebo svislé potrubí vyvedené nad střechu, aby se vytvořil v dutinách „komínový efekt“. Snížení vlhkosti konstrukcí se projeví i na lepším klimatu ve sklepě.
Pro konzultaci bych doporučil nezávislého projektanta vzduchotechniky, který nebude mít vazbu na žádnou dodavatelskou firmu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk