Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.7.11 / dotaz č. 28005
Dobrý den, koupili jsme přízemní byt ve vesnické bytovce a chtěli bychom ho zateplit. Po výměně oken chceme zabránit úniku tepla podlahou, pod námi je studený sklep. Je možné použít izolaci na strop ve sklepě, a jaká by byla nejúčinnější?
Předem děkuji za odpověd´
Vážená paní,
izolace stropu sklepa je obvyklá metoda jak zateplit podlahu. Pokud je výška stropu ve sklepě dostatečná tak se obvykle používá 8 až 10cm minerální vaty (přehled materiálů najdete např. na
http://www.knaufinsulation.cz/products/overview/stropy-podhledy nebo http://www.isover.cz/isover-unirol-profi) ve vhodném podhledu (např. sádrokarton) nebo desky z pěnového PS opatřené vhodnou povrchovou úpravou, které se dají lepit přímo na strop. Výhodou PS je snažší práce a příznivá cena a nevýhodou je, že jde o hořlavý materiál a proto jej nelze v některých prostorách (např. garáže) použít.
Je také možné použít Tepelněizolační desky Ytong Multipor http://stavba.tzb-info.cz/podhledy/7469-tepelneizolacni-desky-ytong-multipor-masivni-izolace-podhledu-stropu, které spojují nehořlavost se snadnou aplikací a poměrně slušnou pevností povrchu. Mají ale trochu horší tepelné vlastnosti, proto je třeba pro dosažení stejných tepelně-izolačních vlastností použít silnější vrstvu.
Pokud je tedy pod stropem dost místa a pokud používáte k topení dražší energii (elektřina nebo plyn) doporučoval bych zvolit tloušťku izolace tak aby výsledný součinitel prostupu tepla byl pod U=0,3 W/(m2.K). Pokud je místa málo volte tepelné izolace s lepšími vlastnostmi; např. šedý PS (http://www.styrotrade.cz/?page_id=5&category=84&product_id=25), polyuretan s Al fólií (http://www.polyuretan.cz/desky.htm) nebo minerální vata Isover MULTIMAX 30 (http://www.isover.cz/data/files/tl-multimax-30-434.pdf). Nejlepší tepelné vlastnosti mají desky Kingspan Kooltherm K5 (http://dektrade.cz/docs/technicke/tl_kingspan-k5.pdf), které jsou sice určeny pro fasády, ale zde by patrně bylo možné je použít také. Je ale třeba počítat s tím, že čím lepší vlastnosti tím vyšší cena. V tomto případě je možné trochu slevit z požadavku na součinitel prostupu tepla; řekněme U<0,5 W/(m2.K).

S pozdravem ,
Mgr.F.Macholda


KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk