Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.8.11 / dotaz č. 28515
Dobrý den,

bydlím v zrekonstruovaném nezatepleném kamenném domě, který byl dříve používán jako chalupa a nyní ho využívám k trvalému bydlení. Na domě je udělána nová fasáda a nová střecha - s větrací mezerou a difúzní fólií, protože do budoucna uvažuji o stavbě podkroví. Nyní uvažuji o zateplení střechy - minerální vata mezi krokve o tlouštce 16cm, parotěsná fólie, a opět izolace o tlouštce 6cm a sádrokarton. Štíty jsou dostavovány později a tak jsou z cihel a nyní by zůstaly nezateplené.

Chtěl jsem se zeptat zda má toto zateplení (bez zateplení fasády) smysl a pokud ano, je vrstva izolace 22cm dostačující?

Předem děkuji za odpověď

Dobrý den.
Děkujeme za Váš dotaz.
Píšete, že uvažujete do budoucna o stavbě podkroví. Předpokládám tedy, že nyní prostor pod střechou není obydlen. Pokud není obydlen, tak úspory energií zateplením střechy nebudou nijak výrazné. Výraznější úspory by bylo docíleno zateplením stropu nad posledním obytným podlažím.
Pokud již stavba podkroví je uvažována v blízké době, tak toto zateplení určitě smysl má, celková tloušťka zateplení je dostačující, přikláněla bych se i k větší tloušťce tepelné izolace, ale záleží kolik prostoru pro tepelnou izolaci máte, o kolik můžete podhled snížit. Také záleží, jak bude podkroví koncipováno, zda bude pod celou střechou. Jestli je vhodnější zateplit střechu a nebo tepelnou izolací kopírovat půdní vestavbu.
Pokud ještě nevíte, jak bude podkroví řešeno a chcete izolaci střechy již řešit, můžete například tepelnou izolaci uvažovanou do střechy zatím položit na poslední strop nad obytným podlažím. A poté ji použít pro zateplení střechy či podkroví.
Pro podrobnější informace nad konkrétním řešením můžete využít osobní konzultace u nás.
Ing. Pavlína Charvátová (Zvánovcová)
Odpovídá:  Ing. Pavlína Zvánovcová* - EKIS České Budějovice Energy Consulting tisk