Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.11 / dotaz č. 30512
Dobrý den, uvažujeme o stavbu typového RD Malorka(bungalov)a nevíma jaké zvolit vytápění. Z finančních důvodů zvažujeme plyn nebo tepelné čerpadlo vzduch-voda.Zajímal by nás Váš názor,popřípadě jiný zdroj vytápění. Děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Vážený pane, plně chápu váš dotaz ohledně zdroje vytápění. Bohužle nejsme předpovědní služba a proto neumíme předpovědět, jak se budou do budoucna vyvíjet ceny elektřiny a zemního plynu, takže nejsme schopni zodpovědně určit, jaký zdroj tepla je nejekonomičtější. Náklady na provoz stavbxy však nejvíce ovlivňují úniky tepla z budovy. Doporučujeme proto zvolit skladbu konstrukcí na úrovni pasivního standardu (součinitel prostupu tepla obvodových konstrukcí U max. 0,15, u střechy 0,11, u oken 0,8). Stejně tak by měly být vyřešeny všechny stavební detaily s ohledem na minimalizaci tepelných mostů. Všechny tyto detaily by měl obsahovat projekt před započetím stavby. Dále vám doporučujeme požadovat od dodavatele stavby její provedení vzduchotěsné, minimálně v úrovni pasivního standardu (násobnost výměny vzduchu při přetlaku a podtlaku u blower door měření max. 0,6.). Blower door test je nejen zkouška vzduchotěsnosti, ale i kvality provedení parotěsné zábrany a dalšícvh prací, takže rozhodně jej doporučuji dát si jako podmínku na převzetí prací od dodavatele.
Budou-li splněny tyto požadavky, je předpoklad, že protopíte velmi málo a pak cena nakupované energie není příliš podstatná. Osobně bych vám také doporučoval nechat si instalovat řízené větrání s rekuperací, nebboť u kvalitně provedených domů 80 % tepla uniká větráním a je škoda nezískat je zpět rekuperací. Navíc lze očekávat, že do budoucna se větrání s trekuperací stane standardem stejně jako je dnes před 60 lety nemyslitelná věc - ústřední vytápění.
Zdraví
Fr. David.
Odpovídá:  DiS. František David* - EKIS Plzeň
Téma:  Vytápění
tisk