Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.12 / dotaz č. 30995
Dobrý den,
demontuji topení na pevná paliva v bytě na Šumavě a chtěl bych vytápět elektřinou. Zvažuji možnost použít elektrokotel a klasické radiátory nebo akumulační topení EVO. Co by jste mi doporučili. Byt je v přízemí 75 m2, dům zateplený 10 cm polystyren, okna koef.1,1, strop sklepa zateplený 5 cm polystyren. Není možné získat dotaci na nové ekologické topení?
Děkuji
Vážený pane, vše asi závisí na ceně, kterou vás bude stát vytápět objekt. Z hlediska pořizovacích nákladů bude patrně dražší teplovodní systém s elektrokotlem. Jeho výhodou však je, že v případě potřeby lze jednoduše místo elektrokotle dát jiný zdroj tepla v závislosti na tom, kolik budete mít peněz na vytápění a kolik jednotlivá paliva budou stát. To u elektrického akumulačního vytápění nejde, je pak nutné udělat teplovodní rozvody. Elektrické akumulační vytápění, např. vámi zmíněný výrobek EVO, se ohřívá pouze 8 hodin denně, kdy je nižší sazba za cenu elektřiny. Přímotop (ať již teplovodní kotel či teplovzdušné vytápění) obvykle vytápí také na nižší sazbu, sice vyšší, než u akumulačního, ale zase nižší než u běžného, avšak 20 hodin denně. Tomu však zase musí odpovídat velikost jističe, tedy při akumulačním vytápění musí být jistič téměř 3x silnější, než u přímotopného (je nutné do objektu "dostat" stejné množství energie za 8 hodin, jako z objektu uniká 24 hodin a nebo kolik je nutné dodat při přímotopu během 20 hodin). Toto vše se odrazí i v ceně ostatní elektřiny a tudíž je vhodné do cenové kalkulace započítat i snížení nákladů na elektřinu v domácnosti při využívání nižšího tarifu 8 nebo 20 hod.
Pokud vás tedy zajímá, co je levnější pro provoz, tak je potřeba znát reálnou potřebu energie na vytápění a reálnou potřebu elektřiny na provoz domácnosti a její rozložení v čase. Pro porovnávání cen elektřiny lze využít cenový kalkulátor plateb, který najdete na:
http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=457
Zde si tedy můžete vypočítat, zda konkrétně provás bude levnější topit elektřinou přímotopně a nebo akumulačně.
Rozhodování, zda centrální vytápění (v tomto případě teplovodní) nebo vytápění lokální (v tomto případě elektrické akumulační) je na vás, neboť i teplovodní může být akumulační. To se dělá tak, že se do systému zapojí akumulační nádrž, která se 8 hodin natápí a zbytek času topí do místností. Teplovodní systém má výhodu, že vytápění je variabilnější, nevýhodou asi je, že je dražší na pořízení.
Zdraví
David
Odpovídá:  DiS. František David* - EKIS Plzeň
Téma:  Vytápění
tisk