Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.12 / dotaz č. 31010
Dobrý den. Mám byt v osobním vlastnictví v domě, kde je 21 bytů.Dům byl revitalizován, avšak nebylo provedeno zateplení sklepů, kotelny a dalších těchto prostor. Mám byt umístěný nad vestibulem , kotelnou kde se netopí . Vestibul byl sice zateplen, ale nedostatečně. Stále mám studené podlahy. Část obývacího pokoje přesahuje ven a není pod ní ani vestibul. Byla rovněž zateplena , ale nedostatečně. Ve vestibulu je radiátor, který však je nastaven na vločku, aby nezamrzl.Navíc výbor SVJ osadil termoregulační ventil na tomto radiátoru krabičkou se zámkem, aby s ním nebylo možné manipulovat. Na mé výzvy, aby se v době kdy jsou minusové teploty venku ve vestibulu topilo , mně bylo výborem společenství sděleno, že ostatní nebudou na mne doplácet. Je pravda, že v obývacím pokoji mám 20% slevu , ale ta je mně k ničemu, když mně táhne na nohy. Letošní zima je mírná, takže to není tak kruté , zatím. Loni jsem cítila v obývací pokoji zápach plísně, ale nezjistila odkud. Domnívám se, že to mohlo být pod parketami. V pokoji se topí, ve vestibulu je zima a vzniká zřejmě nějaký tepelný most, nevím, nerozumím tomu. Mám třípokojový byt. V ložnici nad kotelnou mám 50 % slevu, ostatní 20 %. Nestojím o slevy, ale o to, abych nemusela topit na plný výkon . Lidem nade mnou vytápím podlahu a sama ji mám studenou. Napsala jsem SJV k rukám výboru výzvu, aby se ve vestibulu topilo - doporučeně, avšak tito nejsou ochotni dodržet zákon a vyhlášku. Prosím, na koho se mám obrátit . Na jakou instituci, která by mně dala dobrozdání, že vestibul je nutné vytápět. Snažím se o to už řadu let, ale narážím na nepochopení , když ostatní říkají, že nebudou na mne doplácet. Nebo - mám nárok na slevu v obývacím pokoji , když musím topit více než ostatní . Někteří , prostřední byty netopí vůbec . Moc vám děkuji za jakoukoliv radu.
Vážená paní,

bohužel se jedná o spor, vyvstávající u okrajových bytů, který se velmi těžko řeší.
Spory v oblasti působnosti Energetického zákona č. 458/2000 Sb. řeší Energetický regulační úřad, který tuto agendu převzal od Státní energetické inspekce.

Pro revitalizaci Vašeho domu byla určitě zpracována projektová dokumentace, a jestli jste žádali o nějakou formu podpory, byla tato zpracována na základě Energetického auditu. Oba tyto dokumenty musely splňovat současné legislativní a normové požadavky.

Dá se předpokládat, že zateplení podlahy vestibulu bylo navrženo na požadavek ČSN 730540-2 „Strop mezi vytápěným a nevytápěným prostorem“ nastavení termostatického ventilu na „vločku“ tedy na 5oC je v pořádku. Ventil na radiátoru tedy zajišťuje vytápění vestibulu na 5oC.
V rámci revitalizace měli být ale zatepleny všechny podlahy nad nevytápěným prostorem tak, aby splňovali součinitel prostupu tepla dle požadavku ČSN 730540-2.
Tato norma řeší tepelně technické požadavky na stavební konstrukce včetně kondenzace vodních par (tedy možnost vzniku plísní) i poklesu dotykové teploty podlahy (pocit chladu při doteku podlahy).

Způsob vytápění se řídí vyhláškou 194/2007 Sb., účtování tepla se řídí vyhláškou 372/2001 Sb.

Obecně se dá říci, že legislativa je nastavena tak, že vlastníci bytových jednotek by měli zaplatit za stejnou tepelnou pohodu stejně. Jinak řečeno, za stejnou tepelnou pohodu by měly být náklady za otop na 1 m2 obytného prostoru stejné. Tudíž není určující, ve kterém bytě se kolik energie spotřebuje na dosažení srovnatelné tepelné pohody.

Podle mých zkušeností bývají u těchto dlouholetých sporů četné korespondence, které nic se nevyřeší, protože se jedná hlavně spor mezilidských vztahů. V době zvyšujících se cen energií je standardní snižování jejich spotřeb. Nicméně nemělo by se tak dít na úkor komfortu bydlení. Ve Vašem případě měly být zatepleny všechny podlahy nad nevytápěným nebo temperovaným prostorem tak, aby splňovaly normové požadavky. V rámci celkové revitalizace se nejedná o žádné zásadní investiční prostředky.

Můžete požadovat, aby všechny stavební konstrukce splňovaly požadavek citované normy. Nicméně jestliže vedení SVJ nebude ochotno toto realizovat, zbývá Vám jediné – vyvolat soudní spor. Podle toho, že dostáváte slevu na vytápění, je zřejmé, že to vedení SVJ není úplně lhostejné.
Doporučuji Vám se pokusit dohodnout o zateplení podlah, ale i Vy musíte dodržovat vytápět na předepsané teploty a dodržovat minimální hygienické větrání tak, aby relativní vlhkost vnitřního prostoru v zimním období nepřesáhla 50%.

S pozdravem

Milan Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín
Téma:  Vytápění
tisk