Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.12 / dotaz č. 31030
Dobrý den,přestavuji starší rodinný domek, ve kterém není žádné topení.A potřeboval bych, jestli by byl ochoten mi někdo vypočítat tepelné stráty budovy a místností kvůli navržení otopných těles.
Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz. Má odpověď bohužel bude poměrně krátká.

Výpočet tepelných ztrát včetně zohlednění dalších faktorů (tepelných zisků, přirážek na jednotlivé faktory apod.) pro výpočet potřeby tepla (a tedy i návrhu velikosti otopných těles) pro jednotlivé místnosti není předmětem této internetové poradny, ale je to přesně "parketa" pro projektanty případně energetické auditory. Předpokládám, že pokud instalujete nový systém centrálního vytápění, předpokládáte zhotovení kvalitního projektu včetně případných povinností vůči místním správním orgánům. Systém vytápění není jednoduchá (ani levná) záležitost a není radno ji ve fázi návrhu a výpočtů, ani v žádné jiné fázi podceňovat.

Doporučuji proto, aby jste se obrátil ve svém okolí na některého z projektantů v oblasti vytápění, který bude mít vaši důvěru a vy budete akceptovat jeho cenu a dohodněte si spolu zhotovení projektové dokumentace k realizaci nového systému centrálního vytápění v předmětném objektu. Díky tomu se vyvarujete možných a potenciálních chyb a dovoluji si tvrdit, že také nákladů. Vybraný odborník s vámi prodiskutuje celou řadu různých aspektů a problémů, které bude potřeba při návrhu a realizaci centrálního vytápění vyřešit (zdroj tepla, jeho výkon, systém regulace, typy otopných těles, jejich umístění apod.).

Přehled autorizovaných osob v dané oblasti najdete například na stránkách České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT)
http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby. Tam si zadáte kraj případně okres a můžete si dle oborů vybrat, získat kontakt a poptat projektanta. Druhou z možností je zeptat se přátel a známých, zda-li nějakého dobrého neznají a zároveň si můžete ověřit jejich přístup a úroveň práce.

Omlouvám se, že jsem Vám nepodal konkrétní informaci, ale je to mimo rámec této internetové poradny.



S přátelským pozdravem a přáním mnoha zdaru

Ing. Libor Lenža, poradce EKIS
EKIS - Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí
Téma:  Vytápění
tisk