Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.12 / dotaz č. 31075
Dobrý den.

Potřebuji zajistit vytápění a přípravu TUV v suterénním bytě ( cca 1/3 výšky pod terénem – plocha vnější zdi pod terénem cca 10 m2 ). Plocha fasády nad terénem cca 20 m2, z toho okna dvojitá plocha oken dohromady cca 4 m2 , plocha vnitřních obvodových zdí sousedících se sklepem cca 30 m2, byt nad tímto bytem trvale neobydlen, je pouze temperován na cca 5-10 C°. Podlaha není nijak tepelně izolována.

Uvažuji o plynovém turbokotli s přípravou teplé vody pro vytápění radiátorů a s průtokovým ohřevem teplé vody v tomto kotli. Mám však pochyby o tomto řešení, protože plocha bytu, kterou tvoří dvě místnosti a malá koupelnička je dohromady 27 m2 . Obávám se, že odpovídající kotel který by vyhovoval teplotnímu spádu na radiátorech odpovídajících velikosti vytápěného prostoru se nevyrábí, a že i ten nejmenší kotel nebude pracovat v režimu, pro který je zkonstruován, což bude mít za následek jeho rychlé opotřebení.

Prosím o radu, zda a jaký kotel použít, nebo zda vytápění řešit topidlem WAW a přípravu TUV řešit např elektrickým boilerem.



Děkuji za radu.
Stanovení výpočtové hodnoty ztrát vašeho bytu by vyžadovalo řadu dalších údajů, především skladbu obálkových konstrukcí (materiály a tloušťky). Vzhledem k malým rozměrům však lze očekávat pouze jednotky kW, jak ve svém dotazu předpokládáte.
V případě průtočného způsobu ohřevu teplé vody bude ovšem pro volbu výkonu rozhodující požadovaný komfort pro koupelnu (standardně bývá kolem 20 kW).
Na trhu je k dispozici široká nabídka různých typů plynových kotlů, vč. kotlů o jmenovitém výkonu kolem 10 kW, z nichž některé mohou modulovat již od zatížení cca 1 kW. Stejně široké je všem rozpětí jejich cen. I když opakované starty kotle nejsou pro efektivní provoz žádoucí, plynové kotle jsou na to uzpůsobeny a cyklický provoz by jim neměl vadit při zachování běžné životnosti 10 a více let.
Rozhodnutí o typu zdroje tepla nemá jen ekonomickou stránku (investiční oproti provozním nákladům), ale je též otázkou osobní preference a časové perspektivy. V daném případě doporučujeme zvážit vedle ústředního topení či lokálního plynového topidla též elektrický přímotop. Každé rozhodnutí lze zdůvodnit, domníváme se však, že moderní vysoce účinný kondenzační plynový kotel (který bychom doporučili pro rodinný dům) ve vašem případě nebude tím nákladově optimálním řešením.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk