Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.12 / dotaz č. 31149
Dobrý den, rád bych se zeptal zda je možné příp. jak zapojit podlahové topení, které by sloužilo pouze pro temperaci místností, avšak hlavní topné medium by byly radiátory. A jaký typ plynového kotle (zda kondenzační či normální) využít v případě, že chceme mít do topného okruhu zapojenou krbovou vložku s výměníkem a nechtěli bychom používat akumulační nádrž. Neb budeme v krbu topit asi jen na jaře a na podzim. Děkuji za odpověď.
Vážený tazateli,
kombinace podlahového topení s radiátory je samozřejmě možná, ale nemusí být vždy zcela účelná a z hlediska nákladů ekonomická. Pokud jsou oba systémy zvyšují se náklady na provedení, složitost zařízení i jeho regulaci, která má zajistit korektní a energeticky optimální provoz. Volba návrhových teplot topné vody může být u radiátorů až 75/60°C, zatímco podlahové topení se obvykle navrhuje do 40°C. Některé plynové kotle vybavení na 2 samostatné regulace mají a umí takové zařízení obsloužit bez dalších podstatných komponentů.
Pokud ovšem chcete zapojit do systému i krbovou vložku s výměníkem, dle mého názoru je potřebné řešit ukládání tepla z tohoto zdroje a jeho odběr do topného systému dle momentálních potřeb, k čemuž je opět potřeba nějakou regulaci, která toto obslouží, aby vše fungovalo ekonomicky.
Pokud ovšem chcete využívat krb jen občas je otázka zda to neřešit jednodušeji např. bez ukládání přebytků tepla do akumulační nádrže. Složitější systém ovšem může mít další možnosti a výhody - např. připojení solárního systému pro přitápění a ohřev teplé vody.
Solární přitápění by ovšem bylo vhodné, pokud je tepelná ztráta domu malá, rovněž je vhodná spolupráce s podlahovým topením
Možností celkového řešení je samozřejmě více, snad by bylo lepší vše probrat při osobní konzultaci ve středisku EKIS.

Za Ekis Liberec Zdeněk Havlát
Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec
Téma:  Vytápění
tisk