Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.12 / dotaz č. 32586
Jelikož hledáme úsporné a účelné řešení elektrického vytápění a ohřevu vody a ze stavební firmou řešíme výběr bojleru a kotle, rádi bychom se zeptali na Váš názor ohledně firmy (viz. odkaz)http://www.sunline-agida.cz/cs/bojler-s-tepelnym-čerpadlem/vlastnosti, /http://www.gas.cz/product/ariston-nuos-120-bojler-s-tepelnym-cerpadlem:3302/ a http://www.gas.cz/product/protherm-ray-6-k-rejnok-6k-elektrokotel:3688/
Jedná se o Bojler s tepelným čerpadlem, ke kterému je možné přidat i zásobník na vodu(přídavný výměník na vodu), který by mohl být napojen na ústřední topný systém. Z toho vyplývá, že bychom již nemuseli kupovat kotel a díky čerpadla bychom ušetřili až 70 procent provozních nákladů. Napište prosím, jestli je má úvaha správná a jestli byste tento ohřívač vody doporučil, popřípadě navrhl ještě lepší variantu. Bude prosím dostačující 6 kW pro náš RD ?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,
v úvodu bych rád upozornil , že v rámci nezaujatého poradenství nám nepřísluší hodnotit tu či onu firmu. Co se týče volby zdroje tepla pro vytápění a ohřev teplé vody a při znalosti vaší tepelné ztráty cca 3,5 kW a roční spotřebě tepla, včetně ohřevu teplé vody, cca 40 GJ, je v porovnání ročních nákladů na ohřev vody tepelným čerpadlem a elektrokotlem (viz interaktivní výpočet na webových stránkách http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva) vytápění tepelným čerpadlem vzduch/voda o cca 2/3 nižší. Volba tedy padá na tepelné čerpadlo. Nicméně je potřeba použít tepelné čerpadlo určené pro vytápění ne pouze pro ohřev teplé vody, resp. je potřeba zvolit jiné typy než uvádíte. Dále, se znalostí vybavení vašeho rodinného domu krbovými kamny na palivové dříví nebo brikety a předpokladu jeho využití po většinu dní v týdnu, je pořízení tepelného čerpadla zbytečným přepychem. Alternativně při vytápění rodinného domu krbovými kamny lze v přechodném období či k přitápění využít elektrické sálavé panely určené pro stálé vytápění. U vytápění sálavými panely je sálavou složkou tepla ohříván povrch těles v místnosti, který dále předává teplo okolnímu vzduchu. Proti vytápění konvektory je spotřeba energie potřebná pro dosažení tepelné pohody přibližně o 30% nižší. Tělesa jsou vybavena elektronickým termostatem s možností centrální regulace teploty.
S pozdravem
Jiří Křupka
Odpovídá:  Ing. Jiří Křupka* - EKIS Bruntál
Téma:  Vytápění
tisk