Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.12 / dotaz č. 33013
Mám v úmyslu instalovat do svého rodinného domu infračervené topné panely Wellina (zatím jen do 1 místnosti na zkoušku). Někteří známí mě od toho odrazují, jiní zase doporučují. Na stránkách výrobce a prodejců těchto panelů čtu samou chválu, já sám to ovšem nedokážu posoudit.
Děkuji předem za Váš názor (i stručný) na tyto panely.
Ani od nás jako nezávislého konzultačního střediska nemůžete čekat jednoznačnou odpověď. Hlavní otázkou je, jaká je vaše výchozí situace, tj. především celková potřeba na vytápění vašeho domu a dostupnost klasických energetických médií, a cíle, které tím chcete dosáhnout (maximalizace komfortu nebo minimalizace nákladů).

Sálavé panely jsou v principu vhodné tam, kde je rychle třeba vytvořit tepelnou pohodu, čehož může být sálavým panelem dosaženo při jinak nižší teplotě vzduchu, nebo chceme-li tuto pohodu mít jen v části prostoru (např. v průmyslových halách). Použití v trvale obývaných rodinných domech zatím není příliš časté, ale jeho vhodnost nelze zamítnout.

Základním pravidlem by mělo být: nejprve pokud možno snížit spotřebu domu a teprve potom hledat pro tuto nižší úroveň spotřeby optimální (a uživateli nejvíc vyhovující) způsob vytápění.

Viz např.

http://stavba.tzb-info.cz/pasivni-domy/8238-ekonomicke-porovnani-provozu-pasivniho-domu-a-bezne-vystavby
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk