Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33094
Dobrý den,
mí rodiče důchodového věku mají domek ve Středočeském kraji, dosud topí uhlím a chtěli by přejít na jiný zdroj tepla. Podotýkám, že v jejich vesnici není zaveden plyn. Chtěli by poradit, jaké vytápění by bylo vhodné.
Jak mají postupovat?
Děkuju za odpověď.



Vážená paní ,

podle Vámi napsaných informací nemohu doporučit konkrétní zdroj tepla pro vytápění. Vzhledem k tomu, že stávající vytápění bylo zajištěno uhelným kotlem, a předpokládám, že by se jednalo pouze o výměnu zdroje tepla v cihlovém nezatepleném domě, doporučil bych opět zdroj na tuhá paliva či plynná. Jako zdroj paliva by bylo možné použít uhlí, dřevo, dřevěnou stěpku, dřevěné pelety, rostlinné pelety nebo propan-butan. Výběr paliva je potřeba posoudit nejen z hlediska ceny, ale také dostupnosti jednotlivých paliv v dané lokalitě a spolehlivosti dodávek, požadavku na automatizaci provozu, prostoru v kotelně (vlastní zdroj a jeho napojení na stávající soustavu přes akumulační nádobu).
V případě, že je rodinný dům zateplen bylo by možné uvažovat i o tepelném čerpadle.
Pro konkrétnější doporučení by bylo potřeba uvést více podrobnějších informací o spotřebě tepla (paliva), konstrukci domu a požadavků, které by měl nový zdroj splňovat (např. levnější provoz, ekologicky šetrný, plně automatický provoz, cena investice).

Ing. Libor Tobiáš
Odpovídá:  Ing. Libor Tobiáš* - EKIS Kladno
Téma:  Vytápění
tisk