Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33133
Dům - splečenství vlastníků bytových jednotek (8 vlastníků) polovina vlastníků si nechala vyměnit stará okna (z roku 1948 a žádná údržba).Měření tepla na topení pro celý dům na patě domu (v bývalé kotelně).Teplá voda každý má vodoměr na teplou a studenopu vodu.Radiátory bez měřidel.Polovina nájemníků nemá zájem na výměnu oken.Proto topí naplno. Jak vše doúčtovat,případně donutit na výměnu oken. Za daného účtování návratnost investice do oken v nedohlednu.
Toto je častý problém, kdy část nájemníků/vlastníků nemá zájem na zkvalitnění objektubez ohledu na ekonomické nebo estetické přínosy. V takovém případě, kdy neexistuje možnost objektivního měřeného přerozdělení účtovaného tepla, je vhodným řešením požádat firmu, zabývající se energetikou příp. přímo energetického auditora o vytvoření posouzení objektu se stanovením přepočtových koeficientů pro jednotlivé byty tak, aby celková účtovaná spotřeba tepla na vytápění byla rozúčtovávána v poměru těchto koeficientů a tak se zohlednila nestejnost energetické náročnosti jednotlivých bytů. Koeficienty by zohledňovaly tepelnou ztrátu příslušných bytů.

Donutit jednotlivé majitele k výměně oken je v podstatě nemožné. Snazším řešením by mohlo být osazení všech radiátorů měřením (např. nejjednodušší systém jsou odpařovací "ampule", kterými se po zimní sezóně určí přibližná míra využití daného radiátoru a následým poměrovým přepočtem (trojčlenka) z celkové spotřeby tepla se určí spotřeba tepla daným radiátorem).
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk