Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.12 / dotaz č. 33515
Dobrý den, rád bych se poradil ohledně skladby podlahy, ve které bude podlahové topení. Vezmu to shora:
1. podlahová krytina
2. Anhydrit
3. topení
4. deska - bod A
5. podlahový polystyren - bod B
6. hydro a radonová izolace
7. základová deska.

B. Nevím, jaký zvolit podlahový polystyren. Měl by být 12cm vysoký, můžu zvolit EPS 100Z (někde jsem se dočetl, že tento polystyren není vhodný pro podlahové topení - vzhledem k teplotě, tak bych rád znal Váš názor)
A. např. 5cm Styrodeska.

Je tato kombinace správná nebo mám něco změnit?

Předem děkuji za Vaši odpověď.
Podlahové vytápění se řadí spolu se stěnovým a stropním vytápěním do skupiny velkoplošného vytápění. U velkoplošného vytápění tvoří otopnou plochu obvykle některá ze stěn ohraničujících vytápěný prostor - strop, stěna či podlaha. Velkoplošné vytápění umožňuje sdílet teplo do vytápěného prostoru převážně sáláním. Podíl tepelného toku sáláním u stropního vytápění je zhruba 80 %, u stěnového 65 % a u podlahového 55 %, přičemž konstrukční provedení otopné plochy může být různé - teplovodní nebo elektrické, akumulační nebo přímotopné.
Skladba podlahy úzce souvisí s použitým systémem podlahového vytápění, proto je velmi důležité se problematikou podlahy při návrhu otopné soustavy pečlivě zabývat. V zásadě se podlahové systémy rozdělují na mokré a suché. Mezi mokré systémy patří betonová podlaha a litý potěr a mezi suché systémy se řadí například sádrokartonová či sádrovláknitá podlaha.
Při návrhu otopné soustavy je třeba brát v úvahu i provedení a kvalitu stavebních konstrukcí v řešeném objektu, ať už se jedná o obvodové konstrukce nebo výplně otvorů.
Výběr polystyrénu pro podlahové vytápění je možný např. zde
http://www.tepelna-izolace.cz/polystyren-pro-podlahove-vytapeni.html
Zhodnocení skladby podlah je uveden např. zde
http://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove-vytapeni/7599-vykon-podlahoveho-vytapeni-s-ohledem-na-skladbu-naslapne-vrstvy
Pro bližší podrobnosti se obracejte spíše na odborníky přes podlahové vytápění, tento server slouží spíše pro poradenství v oblasti úspor energie a obnovitelných zdrojů

Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Vytápění
tisk