Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.12 / dotaz č. 37354
Dobrý den, mám roční novostavbu klasicky zateplenou EPS. Kvůli terénním podmínkám je dvojgaráž v patře a pod ní je prostor rozdělen na sklep a obytný pokoj s koupelnou. Příčku mezi sklepem a obytnou částí jsem dodatečně zateplil XPS ze strany sklepa, tam není problém. Strop nad pokojem je ŽB deska ve výšce 3,2 m na ní asi 4cm zvukové izolace a beton v garáži. V pokoji je strop snížen sádrokartonovým podhledem bez izolace a parozábrany o 50 cm. Bohužel je potřeba strop zateplit, otázka je jakým způsobem, obávám se kondenzace na ŽB desce i když je garáž temperovaná na cca 6 st. Kdyby bylo nutné, je možné prostor podhledu odvětrat do sklepa, který je též temperovaný.

Napadají mě tyto možnosti
1. nerozebírat podhled, zafouknout nějakou izolací a nad ní případně odvětrat do sklepa
2. rozebrat podhled nalepit něco na ŽB desku, nebo položit něco na rošt a udělat parozábranu.
3. Protože je současná výška stropu cca 2,7m, podhled nerozebírat, a udělat nejakou skladbu pod ním.

děkuji za každou radu
Zdravím. Jak jste správně uvedl u zateplení stěny, je potřeba dát tepelnou izolaci na chladnější stranu, tedy na podlahu garáže. Jakékoliv jiné řešení s sebou nese mnoho rizik, které nejsem takto na dálku schopen posoudit a je to spíše otázka na vašeho projektanta. Rád bych vás upozornil na to, že dle vašeho popisu stavba nesplňuje požadavky normy na tepelné izolace a tak máte možnost vyžadovat od projektanta nahrazení způsobené škody, tedy v podstatě nechatsi od něj zaplatit téměř celé zateplení.
Omlouvám se, že nejsem schopen takto na dálku suplovat funkci projektanta, ale jde o složitější případ, kde zodpovědné řešení vyžaduje komplexní posouzení začínající u relativní vlhkosti provozované obytné místnosti (jde např. o to, jak máte řešené větrání místností) a končící u statiky objektu, neboť každé zateplení má pozitivní či negativní vliv na teplotní dilataci celého objektu.
zdraví
Roman Šubrt