Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.12 / dotaz č. 37360
Na naší novostavbě NE rodinného domu momentálně řešíme zateplení betonového věnce ze strany nevytápěné půdy, nad úrovní izolace mezi vytápěnou částí domu a půdou. Na betonovém věnci je pozednice výšky cca 140 mm. Z vnější strany je věnec zateplený 120 mm XPS a 80 mm minerální izolace. Z vnitra (na půdě) se chystám použít minerální izolaci Kanuf Classic 039. Jakou tloušťku izolace doporučujete použít na svislé a vodorovnou část věnce? Má být položena izolace i na pozednici?
Jinak celý dům je postaven z cihel Heluz Family 44 a zateplený 80 mm minerální izlácie Nobasil FKD S, střecha je izolována 36 cm minerální izolace.
Dík.
Zdravím. Svoji odpověď na váš dopis začnu odzadu. Mám pocit, že zateplení cihel Family Nobasilem tl. 80 mm není ideální řešení. Nemám možnost provést přesné výpočty bilance kondenzace vodní páry v konstrukci neboť jednak jde o rozsáhlejší poradenství, než na jaké je tento server určen a dále protože neznám přesnou skladbu konstrukce (typy a tloušťky omítek, lepidel apod.) I tak však se pocitově domnívám, že bude v konstrukci docházet k větší kondenzaci vodní páry, než jakou naše normy připouští. Doporučuji vám toto zateplení konzultovat s projektantem, který by měl navrhovanou tloušťku zateplovacího systému doložit výpočtem kondenzace vodní páry. Doporučuji také zaměřit se na kotvení nobasilu ke zdivu, neboť cihly family jsou velmi křehké a klasické hmoždinky na zateplovací systém zde nemohou být použity.
Co se týče zateplení železobetonového věnce, tak záleží na tom, jak vysoko je nad podlahou půdy. Pokud těsně nad podlahou, tak by jeho zateplení mělo být stejné jako zvenčí, pokud výše, tak může být menší. Pokud je věnec více jak 1 m nad podlahou, tak je postačující zateplení z vnitřní strany cca 100 mm. P5esné řešení stavebního detailu by však měl obsahovat projekt pro provedení stavby a tímto projektem byste se měl řídit, neboť moje poznámky bez znalosti konkrétního případu mohou být pouze obecné.
zdraví
Roman Šubrt