Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.13 / dotaz č. 37792
Dobrý den,

chtěl bych se na Vás obrátit s otázkou na vylepšení parozábrany ve střešní konstrukci sádrokartonu. Hlavně kolem střešních oken. podezření na nedokonalé provedení parobrzdy. tlouťka izolace cca 26cm (hydroizolace, mezera cca 2cm, 2O cm vata, parobrzda nedokonale utěsněna, 5cm vata,sádrokarton. Mohl bych použít nějaký nátěr na sádrokatonové desky (snížit prostup vodní páry do konstrukce. v domě zhruba 50-60 % vlhkosti děkuji za odpověď .
Vážený pane,
pokud je parotěsná zábrana provedena špatně, pak hrozí že v konstrukci se bude hromadit vlhkost, což může po čase vést ke hnilobě dřevěných prvků. Je ovšem také možné, že vlhkost do konstrukce pronikne, ale stačí se odpařit během léta.
Pokud jsou v parotěsné vrstvě otvory (proseknutí při stavbě) nebo neslepené spoje nebo neutěsněné napojení různých vrstev, nedá se to vyřešit nátěrem. Pro zvýšení těsnosti desek se sice používá latexový nátěr, ovšem těsnost se zvýší relativně málo. Netěsnost způsobená otvorem v parotěsné zábraně je o několik řádů vyšší.

Domníváme se, že máte několik možností:
1/ demontovat stávající konstrukce a parotěsnou zábranu opravit
2/ provést novou parotěsnou zábranu (např. na stávající sádrokarton, překrýt další vrstvou sádrokartonu
3/ snížit difuzní odpor na vnější straně konstrukce, tj. zajistit aby vlhkost, která do konstrukce vnikne mohla odejít. Například vytvořením odvětrané mezery.

Doporučil bych vám koncem zimy konstrukci rozebrat a podívat se, jak moc je vlhká, případně kontrolu zopakovat koncem léta, zda konstrukce vyschla. Pokud bude konstrukce vlhká, pak provést některý z bodů uvedených výše. Orientačně lze nedestruktivní kontrolu provést i pomocí termovizní kamery, nejlépe koncem topné sezóny (venkovní teplota by měla být pod nulou). Pokud je tepelná izolace vlhká, bude v tomto místě unikat více tepla. Spolehlivější je samozřejmě fyzická kontrola.

Váš problém bohužel nemá jednoduché a levné řešení.
Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk