Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.13 / dotaz č. 37820
Dobrý den, máme postavený rodinný domek z cihel Heluz 49 STI a zajímalo by mne, jestli se vyplatí zateplit (10 cm polystyren) nebo ne. Firmy samozřejmě říkají že ano, ale já jsem zkoušel různé výpočty po internetu a na zelená úsporám, a tam mi nevychází skoro žádná návratnost. Můžete mi prosím stručně poradit?
Děkuji za ochotu
Vážený pane,
váš dotaz má několik rovin.
1. pokud budete zateplovat, tak musíte zateplovat tak, aby nedocházelo k nadměrné kondenzaci vodní páry v konstrukci. U stěn, které mají dobré tepelně izolační vlastnosti je proto potřeba dávt silnější tepelnou izolaci. Nedělal jsem výpočty ale odhaduji, že u zdiva 49 STI je miunimální tloušťka zateplení 120 mm, možná i více.
2. pokud budete zateplovat, je potřeba použít takové hmoždinky, které v uvedeném zdivu budou držet, což může být, vzhledem k pevnosti cihelných bloků problém.
3. zda se vyplatí či nevyplatí zateplovat záleží především na kvalitě stávající stěny (sice ji máte z konkrétních, poměrně kvalitních, cihelných bloků, ale není mi známo, zda ve zdivu nejsou tepelné mosty, např. rozbitými cihlami, promaltováním lože, vyplněnímdutin cihel.... překlady, věncem, napojením na základ....). A dále pak na ceně paliva. Pokud máte levné palivo, tak jistě zateplovat nemá význam (třeba dřevo získávané vlastnoručně), pokud máte palivo drahé (třeba Propan-butan), tak se jistě vyplatí zateplovat.
Jak vidíte, odpověď není jednoznačná a nelze ji takto na dálku odpovědět bez podrobných výpočtů a znalosti konkrétní situace.
Zdraví
Roman Šubrt