Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.13 / dotaz č. 37837

Vážení,

dovoluji si Vás požádat o technickou-metodickou pomoc, týkající se části rekonstrukce asi 35 starého RD. Jedná se mi o zateplení malé části šikmé střechy u nových dodělávaných místností v patře a pak stropu na půdě. Nemám téměř žádné zkušenosti s touto problematikou a tudíž neznám vhodné způsoby řešení. Jedna nová místnost bude koupelna. Izolace jak šikmé střechy a stropů se týká místností umístěných v patře domu.



1. Co se týká izolace střechy v současném stavu mám představu o vložení, nebo přiložení přibližně 30cm minerální vaty mezi krokve. Nevím však jak tuto práci provést, abych se nedopustil chyb, kterých bych velmi litoval. Přečetl jsem dost názorů na parotěsné a další fólie se kterými bych nejspíš měl počítat a správně je instalovat. (To se týká i druhé části dotazu o stropu.) Vzhledem k současnému stavu, kdy jsou krokve již instalované a není možné odpovídající vrchní folii vložit, nezbývá asi než prostor mezi těmito trámy oželet a nechat jako velký větrací prostor a celý ten izolační „systém“ přidat na krokve ze spodu. Nemám rád sádrokarton a naopak mám dobré zkušenosti při práci s lignoporem. Proto má představa o krycí vnitřní vrstvě zahrnuje právě tento materiál o síle 5 cm? Nevím jakou zvolit sílu lignoporu a vzhledem k tomu, že se jedná z velké části o polystyren a mám také velkou obavu o prodyšnost. Nevím jestli je tato informace v technickém listu výrobku, ale ten se mi stejně nepodařilo najít.



2. Současný stav zateplení půdního stropu je mírně řečeno nevyhovující jak z hlediska kvality práce tak malé vrstvy izolace. Původní starou rozbalenou a znečištěnou vatu odstraním. Opět si představuji cca 30cm nové izolace z minerální vaty, nebo i více. Strop je tvořený dřevěnými trámky s uchycenými deskami lignoporu o síle cca 5cm. Desky jsou potažené lepidlem s perlinkou a štukovou omítkou. Na trámcích vysokých cca 17cm je prkenná pochozí „podlaha“, kterou není problém odstranit. Rád bych měl nad izolační vrstvou i pochozí, jako třeba opět prkna. Ideální by byl nějaký nehořlavý materiál, ale takový jako dostupný neznám. Zde se jedná o podobnou situaci s těmi krokvemi jako u střechy, které znemožňují vložení parotěsné folie. Tak nevím jestli je možné nějakým správným postupem izolaci vložit mezi trámky a ty ještě nastavit na požadovanou výšku kvůli podstatně silnější izolaci, nebo zase začít až od současných položených prken. Pokud tam však zůstane nevětraná dutina o síle těch 17cm nemůže vzniknout nějaký problém, třeba s kondenzací? Půdní prostor nad tímto stropem není vytápěný



Pokud je to možné, mohl by jste mi také poskytnout prosím přesnou specifikaci vhodných parotěsných a dalších folií? Rozhodně bych preferoval kvalitnější a příp. dražší materiály.

Pro lepší orientaci přikládám foto střechy na půdě a náčrt řezu stropem.

děkuji za ochotu

Hezký den,

doporučuji Vám vyhledat stavebního projektanta, který by Vám provedl kontrolní výpočet bilance zkondenzované vlhkosti v konstrukci a navrhl zároveň vhodný postup prací a použité materiály. Je potřebné teoreticky zjistit, kde bude tzv.rosný bod v konstrukci a kde dojde ke kondenzaci. Co se týká vrchní fólie (tzv.pojistná fólie) ta má funkci pouze v případě porušení vrchní krytiny střechy a tak pokud máte vrchní krytinu v pořádku a věříte jí. není nutné pojistnou fólii instalovat. Provedl bych to až v případě rekonstrukce střešní krytiny. Přidávat tepelnou izolaci až pod krokve se mi zdá poněkud komplikované a také si zmenšíte prostor budovaného interiéru.

Půdní strop bych doporučoval řešit následujícím způsobem:

Nejprve provést v několika místech sondu v jakém stavu jsou místa uložení dřevěných trámků (zda nejsou nahnilé, vlhké či jinak poškozené)

V případě dobrého stavu doporučuji provést zateplení z vrchní strany půdního stropu a instalovat nad zateplení pochozí lávky, či plošinu.

Specifikaci fólií Vám poskytne nejlépe projektant na základě prováděných výpočtů týkajících se návrhu vhodné skladby konstrukce a bilance zkondenzované vlhkosti dle patřičných norem.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk