Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.13 / dotaz č. 37842
Dobrý den, omlouvám se, že Vás obtěžuji svým dotazem. Mohl bych se zeptat na následující skutečnost? Pokud se rozhodnu pro zateplení pouze jedné strany domu (i když to není ideální řešení), je jedno kterou stranu domu zateplím? Resp. uniká např. severní stranou domu více tepla než stranami ostatními? Jsou eventuelní tepelné ztráty severní strany natolik významné? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
Dobrý den,
z hlediska úniku tepla má orientace ke světovým stranám poměrně malý význam. Pokud na stěnu domu svítí slunce, zvyšuje se její povrchová teplota a tím klesá i okamžitá ztráta tepla. Slunce však svítí ­ jen část dne, naví­c někdy je zataženo, takže k ohřevu nedochází­. Na severní straně pochopitelně k oslunění nedochází vůbec, takže únik tepla je o něco vyšší ­. V rámci celé topné sezóny jde však o poměrně malý rozdíl.
Podobně jen poměrně malý význam má ochlazování ­ větrem - pokud je dům na exponovaném místě, vítr ochlazuje návětrnou stranu intenzivněji než závětrnou, rozdíly v celoroční spotřebě tepla však nejsou významné.
Vliv na ztráty tepla má také teplota v místnosti. Pokud je např. koupelna trvale vytápěná na 24°C, jsou ztráty stěnami koupelny vyšší než u ostatních místností.

Doporučil bych vám tedy izolovat v první řadě místnosti s vyšší teplotou, dále stěnu otočenou a sever a nebo vystavenou větrům. V každém případě je však vhodné zateplit celý dům. Nezapomí­nejte, že značná část tepla uniká také stropem, zde je obvykle zateplení­ relativně levné a s vysokým efektem.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk