Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.13 / dotaz č. 37843
Dobrý den,
jaké jsou praktické zkušenosti s vlastní montáží šedého polystyrénu u zateplování fasád. Jde mi předevší o reálnost nutného dodržování technologických podmínek, ale i zkušenosti s vlastní realizací (funkčnost-parametry).
Děkuji
Dobrý den,
co se týče parametrů šedého polystyrenu, tak má součinitel tepelné vodivosti lambda=0,032W/mK oproti klasickému bílému (lambda=0,039W/mK) tzn. že pro dosažení stejného součinitele prostupu tepla konstrukce stačí použití izolační vrstvy z šédého polystyrenu o 20% méně, než v případě použití standartního ,,bílého,, polystyrenu.
Šedý polystyren má podobnou oblast použití jako bílý hodí se pro zateplení fasád podlah apod. Oproti bílému polystyrenu je náchylnější na sluneční záření je lepší skladovat mimo dosah slunce. To platí i pro aplikaci, kdyby zůstal dlouho vystavený slunci po nalepení na obvodovou konstrukci mohli by se spáry mezi deskami zvětšit, doporučuje se co nejdřív překrýt armovací vrstvou.
Při použití šedého polystyrenu se nedoporučuje použití tmavých odstínů fasád, aby nedošlo k přehřátí povrchu systému, šedý polystyren by neměl být vystavován teplotám větším jak 70°C..
Nevýhodou šedého polystyrenu je o něco vyšší cena, to je ale kompenzováno použitím menšího množství při zachování stejných tepelně izolačních vlastností.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Vítek* - EKIS Jihlava EAV tisk