Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.13 / dotaz č. 37995
Dobry den,
premyslam o dozatepleni roletovych prekladov Heluz, nakolko tepelnoizolacne vlastnosti su v porovnani s konstrukciou steny vyrazne nizsie (len beton + 5 cm EPS). Ako jedine riesenie ma napadlo, nalepit na EPS v priestore sachty na roletu nejaku termoreflexnu foliu / izolacny reflexny pas. Priestoru na ulozenie rolety by malo zostat dost, len neviem, ci je reflexna folia ulozena na EPS z vonkajsej strany (t.j. studenej casti konstrukcie) vobec prinosom. Prosim o info, ci taketo riesenie odporucate, alebo poznate nejake ine, ako zlepsit tepelnoizolacne vlastnosti tejto konstrukcie.
Dakujem.
Dobrý den,
překlady výplní otvorů jsou vždy problematickým místem, při nevhodném řešení může v oblasti nadpraží vzniknout tepelný most a s ním spojené problémy s možností výskytu plísní. Roletové překlady samozřejmě nejsou v tomto ohledu výjimkou.

Chápu-li Vámi uvažované řešení správně - nalepení reflexní fólie do prostor, kde je vložena stahovatelná roleta, pozitivní vliv reflexní fólie v tomto případě prakticky nevznikne. Z hlediska šíření tepla má reflexní fólie vliv zejména na její sálavou (radiační) složku. V praxi se tedy reflexní vrstvy používají zejména ve skladbách střešní konstrukce (kde vymezují uzavřenou vzduchovou vrstvu) a u podlahového vytápění. I zde je jejich praktický význam relativně omezen a jejich vliv na součinitel prostupu tepla je v řádech procent (významný vliv mají zejména jako parotěsná a vzduchotěsná vrstva).

Z hlediska zlepšení stavu v nadpraží okna a zamezení vzniku tepelného mostu tedy jako vhodnější řešení doporučuji zvážit provedení vnějšího zateplení.
Řešení pomocí reflexní fólie není vhodné.

Přeji hezký den
Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor č. oprávnění 0997


Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk