Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.13 / dotaz č. 38102
Dobrý den.



Mám na vás dotaz.

Potřeboval bych poradit jakou zvolit tepelnou omítku ( ne vatu nebo pol.).

Máme novostavbu RD postavený z cihel Heluz SUPERTHERM 44 STI ale udělali jsme tu chybu, že jsme to zdili na obyčejnou maltu.

Jakou máme zvolit omítku aby to mělo nějaký smysl a stavba dýchala.



Předem děkuji za odpověď.



Dobrý den

Tepelně izolační omítky nepředstavují vrstvu s výrazným tepelným odporem ve skladbě obvodových konstrukcí (i když zejména výrobci často přesvědčují o opaku).
V současnosti se z tepelně i ekonomicky úsporného hlediska častěji doporučuje vrstvené zdivo - vnitřní nosné zdivo např. tl. 250-300 mm s vnějším kontaktním zateplovacím systémem, kde použití tepelně-izolační omítky odpadá.
To však není váš případ, vy už jste použil jednovrstvé zdivo (které splňuje funkci statickou i tepelně izolační zaráz) a absenci tepelně-izolační malty můžete teď „vynahradit“ tepelně-izolační omítkou. Není důvod Vás zrazovat od tepelně-izolační omítky, kterou používá systém Vašeho obvodového zdiva firmy Heluz - Cemix Supertherm TO (EXTRA). Ta se provádí v tl. 30-40 mm, její přínos činí přibližně snížení součinitele prostupu tepla o dvě setiny: 0,22 W/(m2K) versus 0,24 W/(m2K) bez omítky nebo s běžnou vápenocementovou omítkou v tl. 20 mm.
Faktor difuzního odporu („dýchání“) této tepelně-izolační omítky je srovnatelný s vlastním zdivem (čili je nízký – příznivý). Je však třeba dbát na to, aby i fasádní bílý či probarvený nátěr měl co největší propustnost vč. dalších požadovaných vlastností (stálost a odolnost vůči povětrnostním vlivům, odolnost vůči řasám a plísním atd.). Z tohoto hlediska je dobré preferovat spíše silikonové fasádní nátěry před těmi (sice stálejšími) akrylátovými a to např. od stejného výrobce jako bude omítka; před aplikací nátěru ještě použít penetrační nátěr.

Odpovídá:  Ing. Michal Hrazdil* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk