Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.13 / dotaz č. 38130
Dobrý den,
potřebovali bychom poradit se zateplením stropu půdy ve zděné bytovce.Strop se skládá z betonových panelů na nich je 5cm čedičové vaty v roli a betonový potěr navrch.Mněli jsme představu že by jsme zateplily půdu udělali dřevěný rošt a dali 2x15cm křížem,jako vazbu.Záklop by jsme provedli z podlahových prken 24mm pero drážka.Mezi prknem a vatou by byla 3cm vzduchová mezera.Ted řešíme jestli použít paropropustnou folii,která by se umístila přímo na betonovou podlahu a pak vata.
Děkuji za odpověd
Hezký den,

doporučuji Vám před vlastní realizací provést kontrolní tepelně technické výpočty týkající se bilance zkondenzované vlhkosti ve stavebních konstrukcích (např. SW Teplo Svoboda), které Vám ukáží, zda navržená skladba konstrukce je technicky v pořádku a kde a zda je vhodné aplikovat paropropustnou fólii.

Skladba zateplení by měla být v souladu s ČSN 73 0540-2. Pokud je strop rovný a nečlenitý, můžete použít i polystyrén a pochozí lávky pouze pro přístup k anténám, komínům, výlezu na střechu a podobně.

Výpočty by měl provést stavební projektant nebo projektant vytápění, případně jiný zdatný technik mající dostatek zkušeností s tepelně technickými výpočty a s projektováním staveb.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB.


Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk