Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.13 / dotaz č. 38131
Dobrý den,
ve vašich odpovědích na otázky jsem nenašel jednoznačnou odpověď ohledně umístění parozábrany ve skladbě zateplené střechy. Nyní provádíme zateplení střechy u rodinného domu typu OKAL a rádi bychom se zeptali, zda je vhodnější umístit parozábranu mezi izolace, nebo pod SDK desky na kovový rošt pro SDK. Skladba střechy je následující:a)pálená střešní krytina, b)laťování 40x60mm, c)kontralatě 40x60mm, d)PHI Jutadach 135, e)lepené trámy 250x90mm. Sklon střechy je 38°.Naše úvaha zateplení je:1)minerální izolace mezi krokve tl.240mm, 2)minerální izolace pod krokve tl. 50mm v roštu z profilů na SDK, 3)SDK. Rádi bychom Vás požádali o radu, kam by bylo nejvhodnější umístit parozábranu, zda je navrhovaná skladba v pořádku, zda je potřebná vzduchová mezera mezi PHI a tepelnou izolací, případně zda-li by jste na této skladbě něco změnil. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
parozábranu je nejvhodnější umístit pod rošty z profilů SDK, jinak parozábranu propíchnete každým šroubkem sádrokartónu, uděláte do ní díry na krabice elektriky apod. Problém trochu je, že u výrobců parozábrany je v podkladech uvedeno, že se spoje mají lepit proti pevnému podkladu. To by bylo v pořádku, kdyby rozteč krokví odpovídala šířce parozábrany (asi jí nemá cenu řezat na rozteč krokví). My například narhujeme desky sololitu nebo OSB desky na krokve, pak parozábranu důkladně přelepit spoje (pozor, ať se Vám tam nedostane prach z vaty a stavby, neboť by to nešlo přelepit). Potom dáte cd profily (dobré je podlepit cd závěsy butylovou páskou, ať když je kotvíte přes parozábranu, ať to butyl páska utěsní) a mezi ně izolaci. Platí takové pravidlo, že pod parozábranou (myšleno ze strany interiéru) by mělo být pouze 20 - 25% celkové tloušťky izolace. To znamená, že když budete mít mezi krokvemi 240 mm izolace, tak pod parozábranou můžete mít maximálně 60 mm izolace. Vámi nevržená tloušťka 50 mm je tedy v pořádku. V tuto chvíli můžete tímto prostorem 50 mm nádherně vést kabely, dávat krabice elektřiny apod, aniž byste perforoval parozábranu.
Na skladbě bych moc neměnil, snad jen díky mé profesní deformaci bych dal nad krokve 50 mm EPS plnoplošně, přes který bych kotvil kotralatě šrouby. Přece jenom jsou krokve tepelným mostem v souvrství střechy.
S pozdravem
Milan Gabzdyl
Odpovídá:  Ing. Milan Gabzdyl* - EKIS Příbor (Nový Jičín) tisk