Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.13 / dotaz č. 38361
Dobrý den,
potřeboval bych poradit.
Mám kombinovaný domek dřevo-zděný.Zděnou část bych chtěl zateplit.
Domek se nachází pod lesem u vody kde nesvítí slunce a v zimě na místě, když mrzne panuje celodenní mráz, ikdyž na místech, kde svítí slunce jsou teploty na nulou.
Když jsem v loni vyměnil okna tak se mi ve zděné části tvoří v rozích plíseň (rosný bod) místnost je vytopená, ale stěny jsou studené.
Izolace zdiva je taky nová.

Jakou značku a tloušťku( fasádní vaty nebo jiného materiálu) by jste mě doporučili?
Jak by jste řešili tento problém?

Stěny fasády pro zateplení mají tloušťku zdí 30cm a jsou ze škvárobetonu o celkové velikosti cca 50m2

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, výměnou oken došlo k utěsnění přirozeného větrání, které probíhalo netěsnostmi v konstrukci starých oken. Posouzením stávající konstrukce ze škvárobetonu se zjistilo, že při venkovních teplotách pod -2,7 stupňů dochází na vnitřním povrchu zdiva ke kondenzaci, která se těžko odpaří a je živnou půdou pro vznik plísní.
Aby k tomuto jevu nedocházelo, je zapotřebí zvýšit povrchovou teplotu škvárobetonového zdiva. Doporučuji zateplit toto zdivo kontaktním zateplovacím systémem s izolantem polystyrénem, nebo minerální vatou tloušťky více jako 100 mm, nejlépe 150 mm. Výsledný součinitel prostupu tepla zdivem potom odpovídá doporučené hodnotě podle normy. Je však zapotřebí zjistit jak je stávající zdivo skutečně vlhké, následně se potom rozhodnout, zda použít difuzně otevřený zateplovací systém. Ten je dražší, ale zajistí průběžné odvádění této vlhkosti do ovzduší i po zateplení.
Vzhledem ke kombinaci dřevostavby a zděné stavby by možná bylo lepší zateplit dům provětrávaným zateplovacím systémem.
Při osobní návštěvě můžeme podrobněji toto vyřešit, včetně návrhu konkrétních materiálů, ukázky vzorků, technického řešení a podobně.
S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Milena Hrtáňová* - EKIS Vsetín Městský úřad tisk