Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.13 / dotaz č. 38384
Plánujeme rekonstrukci strašího RD. V současné době má obývané pouze přízemí, my chceme vybudovat zateplené podkroví.

Z různých systémů zateplení jsme se rozhodli pro instalaci nadkrokevní izolace Rockwool Airlock LD v tloušťce 16+8cm. Tato izolace nebude instalována tak, jak je na stránkách Rockwool (šrouby), ale instalace izolace na střechu bude pomocí systému roštů,do kterých bude izolace vložena - oproti Rockwool skladbě neplánujeme použití bednění - navrhován je nám výplet pod izolaci aparozábranu. Zábrana proti vlhkosti bude také položena nad krokvemi. Mezi krokvemi bude instalován sádrokarton tak,aby byly krokve viditelné.
Výrobce izolace uvádí a doporučuje použít pod izolaci parotěsnou zábranu s difúzním koeficientem >100.Od projektanta i dodavatele střešní konstrkce jsme dostali doporučení neinstalovat parotěsnou zábranu,ale využít parobrzdu s difúzním koeficientem =5, který se navíc snižuje při rostoucí venkovní teplotě (Vario KM Duplex UV od firmy ISOVER).

Plánujeme zaizolovaní střechy až k hřebeni, kromě obytného podkroví vznikne i malá půdička trojúhelníkového průřezu, která už nebude samostatně vytápěna. Obytný prostor a tuto půdičku jsme plánovali trošku odizolovat- plánovali jsme sdk podhled-izolaci cca 5 cm vatu a na půdičce pak prkennou podlahu. Má význam zde také instalovat parotěsnou zábranu?

Kvůli úniku tepla přes věnec a štít v podkroví jsme uvažovali také o jeho zaizolování zevnitř (bohužel na venkovní izolaci celého domu nám nyní nevyjdou finance, plánujeme ji v horizontu několika let) - plánujeme udělat předsazenou stěnu,mezi SDK a zeď bychom chtěli vložit izolaci -odhadem 5cm vatu. Předpokládáme,že izolace by ze strany SDK byla opět překryta parotěsnou (popř.parobrzdnou) folii,která by byla vhorní partii napojena na parozábranu střešní.

Chtěla jsem se zeptat,zda na takto navržené izolaci podkroví vidíte nějaký technický zádrhel, který by nám v budoucnu při užívání stavby mohl komplikovat život (plesnivění dřevených konstrukcí,plíseň v obytných prostorách).

Jsen naprostý laik v oblasti výpočtu vodní bilance a rosného bodu - je možno posoudit, zda, kde a v jakém rozsahu by docházelo ke kondenzaci vody?

Doporučoval byste parozábranu také na strop, směrem k nevytápěné půdičce (budou tam vklápěcí dvířka z obytného prostoru)?
Dobrý den,
Odpovědi vezmu od konce.
- V případě, že budete zateplovat střechu až do úrovně hřebene není již potřeba provádět parozábranu v mezistropu mezi podkrovím a "půdičkou" (parozábrana bude v rovině střechy až do hřebene). Pokud uvažujete nad tím, že byste měli v podkroví koupelnu, doporučuji v této místnosti parozábranu do stropu umístit a tento prostor řádně odvětrat.
- Zateplení střechy: nejsem si jist, co si mám představit pod tím, že místo bednění budete používat "výplet pod izolaci". V případě rekonstrukce, kdy osové vzdálenosti krokví nejsou vždy stejné, se dle mého názoru zdá být lepším řešením použití bednění (např. jednoduchost v proveditelnosti z hlediska prořezu izolace). Jako záklop lze použít OSB/3 desky, které mohou přebírat funkci parozabrany. V případě, že byste vynechali bednění, tak funkci záklopu musí přebírat nějaká jiná konstrukce. Parozábrana?? Z hlediska tepelně technický požadavků by to mohlo fungovat, ale otázkou je realizace takové střechy. U tohoto způsobu zateplení střechy, může nastat problém s ukončením parozábrany na svislou konstrukci obvodové stěny a s jejím utěsněním v detailech, např. v místě kolem kroví.
Pokud Vám takové řešení navrhl projektant, měl by Vám i takovou skladbu posoudit nejen z hlediska součinitele prostupu tepla, ale také z hlediska bilance vlhkosti.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk