Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.13 / dotaz č. 38430
Dobrý den, mám otázku ohledně zateplení stříkanou pěnou.Vím že u pěny s uzavřenou strukturou není zapotřebí provádět parotěsnou zábranu. Jak je to u pěny s otevřenou strukturou? Konrétní skladba stěny mezi vytápeným a nevytápěným prostorem směrem z interieru: OSB desky, vodorovný rošt z latí mezi latě 5 cm polystyrenu, dřev. sloupky 10x10cm mezera druhý sloupek 10x10 cm, na sloupcích dřev. prkna. Dutina mezi sloupky v tl. 25 cm by byla vystříkaná právě pěnou s otevřenou strukturou. Je v této skladbě potřeba parotěsné zábrana.
Vážený pane,
to zda bude třeba na vnitřní straně parotěsná zábrana závisí na tom jak bude provedena vnější povrchová úprava té stěny. Jednoduše řečeno, pokud bude difuzně otevřená, respektive bude mít menší difuzní odpor než ty OSB desky + vrstva PS, pak parotěsná zábrana na vnitřní straně třeba není. Pokud by zvenka byla difuzně uzavřená vrstva (třeba desky z PS s tenkovrstvou omítkou, pak je nepochybně lepší ji na vnitřní stranu (pod ty desky dát). To položení parotěsné zábrany není zas tak složité ani drahé.
Píšete "na sloupcích dřev. prkna", půjde tedy zřejmě o difuzně otevřený obklad.
Je navíc otázkou proč vlastně používat stříkanou izolaci (např. jako je Foam-Lok™ 500
http://www.honter.cz/produkty/foam-lok-strikana-penova-izolace-/foam-lok-500-s-otevrenou-strukturou-bunek/technicke-parametry) s otevřenou strukturou buněk, která má horší tepelné vlastnosti než PS a přitom je dražší. To už by bylo lepší použít jen ten (šedý?) pěnový PS a nějakou pěnou jej dotěsnit mezi dřevěné nosníky.
Vůbec nejlepší by asi bylo použít minerální či skleněnou vatu. Na trhu existují materiály jejichž tepelná vodivost je srovnatelná s šedým pěnovým PS, jsou pružné a snadno se s nimi vyplní
prostor a je to celkem osvědčené a vyzkoušené řešení. Také z požárního hlediska je to bezpečnější v té celodřevěné konstrukci. Při hoření se z té polyuretanové pěny uvolňují hodně jedovaté plyny. Ve skladbě s minerální vatou by se pochopitelně musela dát na vnitřní stranu parotěsná zábrana nebo parobrzda (princip a funkce parobrzdy je např. v http://www.isover.cz/data/files/parobrzdy-vario-202.pdf). Zvenka se pak dá pojistná fólie a nějaký prověteraný obklad (ta prkna) a bude to zcela bezpečné.

S pozdravem Mgr. F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk