Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.2.13 / dotaz č. 38451
Dobrý den,

rád bych se zeptal zda má cenu ještě v dnešní době uvažovat o instalaci FV panelů na lodžii v paneláku, v Praze 4, Jižní město.

Lodžie je na jiho-jiho-východ
Délka: cca 6 metrů
Výška: cca 1,1 metru

Otázky:
1) Na kolik by instalace vyšla?
2) Kolik panelů a jaké další komponenty je třeba - kolik zaberou místa?
3) Kolik stojí instalace?
4) O kolik by to snížilo náš roční účet za elektriku?
5) Je možné na takovou instalaci získat dodaci?

Předem děkuji za odpovědi.
Vážený pane, děkuji za vaše dotazy.

Instalace fotovoltaiky na lodžii nebude stačit k tomu, abyste byl zcela energeticky nazávislý, může však zvýšit vaši energetickou bezpečnost a snížit účty za elektřinu. Základní podmínkou je, že s instalací musí souhlasit distributor elektřiny (ve vašem případě PRE, a.s.) a samozřejmě i majitel nemovitosti.

Na plochu, kterou máte k dispozici, tj. cca 6,6 m2, se dá instalovat cca 900 W fotovoltaických panelů - závisí to na velikosti konkrétního typu panelu. Energetický zisk je při dané orientaci a ploše cca 1000 kWh - opět podle použité technologie. Kromě panelů je nutné pořídit ještě střídač, který stejnosměrný proud z panelů převede na střídavý s napětím 220V.

Náklady jsou v současnosti do 40 tis. Kč/kW (bez DPH), ve vašem případě to může být více, protože jde o malou instalaci.

Část elektřiny (20 až 50%) můžete spotřebovat ve vaší domácnosti, úspora závisí na vašem tarifu pro odběr (při sazbě D02 u PRE je to 4,45 Kč/kWh vč. DPH).
Přebytky elektřiny můžete prodat do sítě, cena je v současnosti 0,3 až 0,7 Kč/kWh.
Dále za veškerou elektřinu vyrobenou z fotovoltaiky (bez ohledu na to, jestli ji spotřebujete sám nebo ji prodáte) získáte zelený bonus, který pro první polovinu roku 2013 činí 2,86 Kč/kWh (k ceně se nepřipočítává DPH). Roční přínos tak může být cca 5 tis. Kč. Samozřejmě je třeba uvažovat i provozní náklady a skutečnost, že chcete-li dávat elektřinu do sítě a nechyt si vyplácet zelené bonusy, musíte se stát podnikatelem v energetice.

Více například zde:
http://www.pre.cz/pre/kontakty/obchodovani-s-elektrinou/vykup-elektriny.html
http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=1670
http://fotovoltaika.ekowatt.cz/

S pozdravem
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk