Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.13 / dotaz č. 38474
Dobry den, chtel bych vas pozadat o radu. Chystame se zateplit radovy RD z konce 90.let. J a S steny sousedi s dalsimi domy, V a Z strany jsou otevrene do prostoru. Jaky nejvhodnejsi a cenove prijatelny izolacni material pouzit na zatepleni obvodovych zdi, ktere jsou tvoreny derovanou cihlou+porobetonovymi tvarnicemi o sirce 30 cm.
Dale zda je potreba zateplit podlahu pudy, jejiz skladba by podle vykresu mela byt-omitka (1,5cm)+heraklit (2,5cm)+podbijeni (2 cm)+polystyren (3cm)+cedicova vlna (5cm)+IPA.
Vymena stavajicich oken za okna s trojskly je samozrejmosti.
Dekuji predem za radu.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Zateplení zbývajících obvodových zdí a půdy zcela určitě přinese snížení nákladů na vytápění a vyšší tepelnou pohodu v obytných prostorách.
Na zeteplení stěn se běžně používají dva druhy tepelných izolací:polystyren v deskách o tloušťce v rozmezí 8 - cca 16 cm, nebo minerální vlna v přibližně stejných tloušťkách. Potřebnou tloušťku je nutno určit výpočtem, který provede projektant. Oby druhy tepelných izolací jsou pro zateplení vhodné. Nevýhodou minerální vlny je poněkud vyšší pořizovací cena, výhodou ale lepší propustnost pro vodní páru.
Stávající tepelná izolace půdy 3 cm polystyrenu a 5 cm čedičové vlny je pro současné požadavky na tepelně izolační vlastnosti nedostačující. Bylo by vhodné tuto izolaci doplnit, po odstranění IPY další vrstvou na př. mineráílní vlny. Tloušťku opět určí projektant.
Je nutno upozornit, že bylo vyhlášeno pokračování akce Zelená úsporám, které bude zaměřeno na snižování energetické náročnosti i rodinných domů. Očekává se vyhlášení přesných podmínek programu a poté vypsání výzvy pro příjem žádostí.Míra podpory bude záviset na snížení měrné roční spotřeby tepla na vytápění. Na př. při snížení měrné roční spotřeby alespoň o 40 % je uváděna míra podpory 25 % nákladů. Je proto nutno sledovat sdělovací prostředky a včas o podporu zažádat. Předpokládá se tzv. retrospektiva, t.j.podpora bude poskytována i na akce zahájené již po 1.1.2013
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk