Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.13 / dotaz č. 38532
Dobrý den, uvažuji o zateplení trámového stropu mezi patrem a půdou ve starším RD. Složení stropu je obvyklé: omítka, rákos, podbití prkny, 22cm dutina mezi trámy, prkenný záklop, 6cm škváry a 6cm betonový potěr. Měl bych zájem o foukanou izolaci minerální vatou mezi trámy, ale obávám se problémů s kondenzací vody v izolační vrstvě a následném poškození trámů. V současné situaci bez izolace, při déletrvajících mrazech, kondenzují vodní páry na stropech v obytných místnostech v patře. Na mnoha diskuzních forech se zmiňuje nutnost instalace parozábrany na teplé straně izolace, což ovšem v případě izolace do dutiny mezi trámy zřejmě není možné. SDK podhled s parozábranou v obytných místech realizovat nechchi, neboť tyto prostory jsou nedávno zrekonstruované. Jaké řešení byste mi doporučili? Děkuji.
Pane , k Vašemu dotazu ohledně zateplení půdy – stropu podle popisu stávajícího stavu se jedná o trámový strop. V tomto případě je možnost tepelnou izolaci nafoukat do prostoru mezi trámy. Na půdě se napříč stropních trámů rozdělá podlaha v šířce do 50 cm a pomocí hadice se provede zafoukání prostoru tepelnou izolací, podlaha se uvede do původního stavu. V každém případě se musí řešit zamezení přístupu vlhkého vzduchu do tepelné izolace. V místě poklesu teploty pod teplotu rosného bodu začne v izolaci kondenzovat vlhkost a celý systém izolace ztrácí smysl, protože tepelná izolace je mokrá.
Obraťte na projektanta –stavaře, s kterým zkonzultujete stávající skladbu stropu a zpracuje návrh způsobu zateplení, způsobu ochrany tepelné izolace proti vnikání vlhkosti. Součástí projektu budou i výpočty kondenzace vody v konstrukcích. Při zateplování stropu je potřeba dbát i na požární bezpečnost. Tlouštku tepelné izolace, ochrana proti vnikání vlhkosti je opět nutné řešit s projektantem .

Za MEPS Žďár nad Sázavou Pavel Juda 602 792 923
Odpovídá:  Ing. Pavel Juda* - EKIS Město Žďár nad Sázavou tisk