Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.13 / dotaz č. 39126
Naše bytové spol.vlastníků,chce provézt zateplení budovy.Co je pro nás výhodnější-najmout si projektanta,který nám dodá hotový projekt,nebo oslovit některou z firem,které se přímo "podbízejí",že provedou zateplení?
Vážený pane,
v první řadě byste si jako SVJ měli ujasnit, co od zateplení čekáte. Pokud chcete za své peníze získat maximum, je vhodné nechat si zpracovat nějakou energetickou studii, která porovná různé možnosti zateplení a vyčíslí jejich ekonomický přínos. To projektant běžně nedělá - ten jen splní vaše zadání "chceme zateplení s X cm polystyrenu". Bez optimalizačního výpočtu se vám může stát, že zateplení bude zbytečně drahé nebo bude šetřit příliš málo energie.

V rámci projektu je vhodné zpracovat i řešení detailů (zateplení balkónů, osazení oken atd.). Řešit tyto problémy na místě není ideální. Platí, že 1 Kč ušetřená na projektu stojí na stavbě 10 Kč. Projektant vám zajistí i autorský dozor, tj. bude kontrolovat kvalitu stavby. V případě, že si vše objednáte u jednoho dodavatele, bude kontrola kvality horší. V každém případě je vhodné zajistit i nezávislý stavební dozor, který bude stavbu kontrlovat - v žádném případě by to neměl být někdo spojený s dodavatelem! Musí stát na vaší straně.

Při výběru dodavatele si vyžádejte reference a u firmy s nejlepší nabídkou si několik z nich osobně ověřte - strávíte tím půl dne. Může vám to ušetřit mnoho času a nervů při případné reklamaci. To platí i při výběru projektanta.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk