Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.8.13 / dotaz č. 41553
Dobrý den, můj dotaz je k programu Nová zelená úsporám k opatření C.2.2 Kotel na biomasu se samočinnou
dodávkou paliva. Jedna z nutných podmínek zní: "Žádat v této podoblasti podpory lze pouze na rodinné domy, jejichž měrná roční potřeba tepla na vytápění EA nepřesahuje 150 kWh.m-2.rok-1" Ověřoval jsem si výpočet na informativní kalkulačce TZB-INFO pro svůj rodinný dům a orientační hodnoty pro různé typy domů(pasívní, nová výstavba,bez zateplení). Z toho všeho mi vyplývá, že když mám rodinný dům zcela bez jakéhokoliv zateplovacího prvku a vychází mi hodnota něco přes 200 je to zřejmě reálná hodnota a proto tuto základní podmínku nesplňuji. Chápu, že bez přesného výpočtu mi moji doměnku nepotvrdíte, nicméně je správně můj závěr, že toto opatření je zaměřeno na rodinné domy, které už mají provedeno účinné zateplovací opatření a zbývá jim jen vyměnit zdroj vytápění?
Děkuji
Dobrý den,
u starších rodinných domů je spotřeba tepla na vytápění obvykle 150 až 250 kWh/m2.rok. Novostavby mají obvykle pod 100 kWh/m2.rok a dobře zateplený dům může mít spotřebu okolo 80 kWh/m2.rok. Pokud je instalováno větrání s rekuperací tepla, může tato hodnota dále klesnout i pod 50 kWh/m2.rok.
Pokud je tedy váš dům starší, bez zateplení, pak spotřeba 200 kWh/m2.rok je asi reálná.

Cílem programu Nová zelená úsporám je snižovat spotřebu energií, proto není podporována výměna kotlů pro domy s vysokou spotřebou. Ostatně - pokud byste dnes instaloval nový kotel a po několika letech zateplil, bude kotel zbytečně velký a nastanou potíže s jeho správným provozem (dá se to řešit instalací akumulační nádrže).

Doporučili bychom vám tedy nejprve zvážit možnost úsporných opatření - nejde pokaždé jen o to olepit dům polystyrenem, viz např. zde:
http://www.ekowatt.cz/cz/informace/uspory-energie/usporna-opatreni-v-rodinnych-domech
Pro úsporná opatření lze využít i Novou zelenou úsporám. Teprve pak byste měl uvažovat o výměně kotle.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk