Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.13 / dotaz č. 44747
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je možnost získat dotace na fotovoltaickou elektrárnu pro osobní spotřebu na výrobu el. energie? Dále kolik kw lze připojit do ČEZu a kdo uděluje povolení a na základě čeho se můžu připojit?

Děkuji za rychlou odpověď.
Dobrý den,
dotace na fotovoltaickou elektrárnu již několik let neexistují a od roku 2014 se nebude neposkytovat ani podpora ve formě výkupních cen. Přesto se FVE může vyplatit, protože elektřina z FVE může být levnější než ze zásuvky. Viz např. zde: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/karel-srdecny-zpusobi-levna-fotovoltaika-dalsi-rust-cen-elektriny

Velikost elektrárny je třeba nadimenzovat tak, aby se většina produkce spotřebovala v domě, prodávat do sítě je nevýhodné. Je proto dobré znát průběh spotřeby v domácnosti, což lze zjistit například pomocí tohoto zařízení:
http://www.energomonitor.cz/jak-na-mereni/

Běžná velikost elektrárny pro rodinný domek je cca 3 kW, což vám pokryje asi polovinu spotřeby. Můžete si spotřebu trochu přesunout do doby, kdy svítí slunce, např. pomocí odloženého startu myčky či pračky.

Připojení elektrárny do sítě vám musí povolit příslušná distribuční společnost (PRE, ČEZ, E.ON). Velikost závisí na místních podmínkách, s malým výkonem by neměly být problémy. Pro provoz bohužel budete potřebovat taky licenci pro podnikání v energetice, které vám vydá Energetický regulační úřad http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=222

Většina dodavatelů vám potřebné papíry zařídí. Počítejte ale s tím, že se kvůli licenci stanete podnikatelem, se všemi povinnostmi z toho vyplývajícími (placení soc. a zdrav. pojištění, daňová přiznání, omezená podpora pokud přijdete o práci atd.)

Přej hodně úspěchů!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk