Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.14 / dotaz č. 45188
Dobrý den,zvažuji zateplení patrového domu z roku 1990.Od jihu je nalepen soused přes celou plochu,od severu je přízemní domek kde jsem asi před 10 lety na zbylou plochu nalepil 5cm polystyren.Zbývá zateplit V+Z stranu,kde jsou okna (plastová,dvojsklo U=1,1).Obvodové zdivo je ze siporexu tl.30cm.Před půl rokem jsem nainstaloval plynový kondenzační kotel (který bez zateplení nemá tu dobrou účinnost).Chci se prosím zeptat jakou tloušťku polystyrenu použít na V+Z stranu a jetli nebude dělat nějaký problém zateplení ze severu "jen" těch 5cm.
Dobrý den.
Dle ČSN 73 0540-2, konstrukce původní jejichž souvrství je doplňováno musí splňovat požadavek podle čl.5.2.1 (minimálně UN20) pokud tomu prokazatelně nebrání technické překážky. Dále je doporučeno navrhnout tloušťku izolantu tak, aby bod kondenzace vycházel do minimálně do izolantu.

Obecně lze říci, že čím více izolantu se použije, tím nižší tepelná ztráta objektu a konečný důsledek je nižší potřeba tepla na vytápění.
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla pro obvodovou stěnu těžkou je U=0,30W/(m2.K), doporučená hodnota U=0,25W/(m2.K).
Přesné fyzikální vlastnosti Siporexu z roku 1990 lze nyní jen obtížně zjistit. Z normy ČSN 73 0540-3 lze zjistit objemovou hmotnost v rozmezí 480 - 680kg/m3 a tepelná vodivost λ=0.18 - 0.23W/(m.K)
Ve výpočtu je uvažováno s izolací šedým polystyrenem. Pokud se použije bílý je nutno úměrně tomu zvětšit tloušťku izolantu.

dU - korekce systematických tepelných mostů

výchozí stav:
dU=0.05 W/(m2.K)
Výpočtový součinitel zdiva oboustranně omítnutého je U=0.56W/(m2.K) - nesplňuje požadavky

navrhovaný stav 1:
dU=0.02 W/(m2.K)
Siporex + 60mm EPS λ=0.033W/(m.k)
U=0.28W/(m2.K) - splňuje požadované hodnoty

navrhovaný stav 2:
dU=0.02 W/(m2.K)
Siporex + 100mm EPS λ=0.033W/(m.k)
U=0.22W/(m2.K) - splňuje doporučené hodnoty
------------------------------------------------------------------------------------------
navrhovaný stav 3:
dU=0.02 W/(m2.K)
Siporex + 150mm EPS λ=0.033W/(m.k)
U=0.17W/(m2.K) - splňuje doporučené hodnoty

DOPORUČENÁ VARIANTA S POUŽITÍM ŠEDÉHO POLYSTYRENU V TLOUŠŤCE 150mm:
------------------------------------------------------------------------------------------

Stávající zateplení doporučuji buď přiteplit pokud izolační desky jsou v dobrém stavu a nebo případně stávající izolaci strhnout a použít kompletní zateplovací systém ETICS. Vše je dle zvážení a prohlídky staveniště.
Pokud neprovedete přiteplení případně nové zateplení, tak v místnostech přiléhajících bude chladněji než v jiných pokud nebudete mít vyregulovanou otopnou soustavu na tepelnou ztrátu jednotlivých místností.

Zateplením konstrukcí je investicí s dlouhou návratností, ale současně i s dlouhou životností. A proto doporučuji použít izolant o minimální tloušťce 150mm. Vzhledem k neustále rostoucím cenám energií je doporučeno i více než norma doporučuje. Důležité je si uvědomit, že cena za izolaci fasády se neskládá jen z ceny materiálu, který bude použit na izolaci, ale i montáže izolantu a lešení. Součástí celkové ceny jsou konstantní položky jako montáž a lešení, které jsou fixní bez ohledu na použití tl. izolantu (ve vašem případě). Cena za materiál u běžného rodinného domu není výrazně jiná při použití EPS tl100 nebo 150mm.

Velmi důležité při zateplování je správné řešení jednotlivých detailů např. okolo oken(zateplení špalet po obvodu a pod parapetem) pokud možno zatažení izolantu pod terén, návaznost na izolaci stropu případně půdy.

Děkuji za Váš dotaz
S pozdravem
Martin Běťák



Odpovídá:  Bc. Martin Běťák* - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk