Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.14 / dotaz č. 45225
Dobrý den,jsme společenství vlastníků v Ústí nad Labem. Celkový počet bytových jednotek je 10 (2x5) - celkem 25 osob.V současné době je zajištěno vytápění plynem - každý byt má svůj kotel a rozvod. Uvažujeme o instalaci fotovoltaiky na střechu (orientace na jih) nebo tepelného čerpadla (nebo obojí), ale nevíme, zda je to pro náš dům vhodné a zda můžeme využít dotačního programu Zelená úsporám.Můžeme Vás touto cestou požádat o radu? Velmi děkujeme.
Vážená paní,
podle dosavadních informací nebude v roce 2014 Zelená úsporám podporovat bytové domy. Při rozhodování o změně vytápění tedy s touto dotací raději nepočítejte.
Fotovoltaika pro váš dům může být výhodná, ale nikoli jako zdroj pro vytápění, ale jako zdroj elektřiny pro jednotlivé byty. Společenství vlastníků může vybudovat elektrárnu a elektřinu dodávat jednotlivým nájemníkům (připojí se jen ten kdo bude chtít). Cena elektřiny z fotovoltaiky (cca 4 Kč/kWh) je levnější než ze sítě (cca 5 Kč/kWh), záleží ale na tom jaký má kdo tarif. Pro vytápění se fotovoltaika nehodí, topit elektřinou za 4 Kč/kWh je docela luxus.
Tepelné čerpadlo je možný zdroj tepla, existuje již mnoho podobných instalaci v bytových domech. Ve vašem případě by ale bylo nutno vybudovat nové rozvody tepla a centrální kotelnu, což by investici dost zvýšilo. Společenství by muselo zajistit provoz a servis kotelny, rozúčtování tepla apod. Je otázka, zda se vám to v konečném důsledku vyplatí. Doporučuji nechat si zpracovat podrobnější studii ekonomiky a rozbor dalších možností vytápění (např. kogenerační jednotkou, která kromě tepla zajistí i elektřinu pro dům). Pro rekonstrukci rozvodů lze využít dotační program EFEKT, uzávěrka žádostí je do konce února 2014.
Budete-li potřebovat další informace, obraťte se na nás přímo: cb@ekowatt.cz
Přeji hezký den!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk