Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.14 / dotaz č. 45655
Dobrý den. Plánuji zateplit řadový rodinný dům šedým EPS. Rozhoduji se mezi 8 nebo 10 cm silným EPS. Ale nevím, jestli ten silnější není zbytečný. Mohl bych si jako laik nějak spočítat, jakou mám dát sílu zeteplení? Děkuji
Vážený pane, problematika výpočtu není složitá, nicméně je zapotřebí mít pro zadání minimálně stavební znalosti konstrukcí a jejich složení. Na internetu se objevují u výrobců stavebních materiálů rychlé výpočtové nástroje, u kterých ale zpravidla musíte vždy zadat stávající součinitel prostupu tepla a program pak dokáže například dopočítat jakého konečného součinitele prostupu dosáhnete při aplikaci tloušťky výrobcem použitého zateplení.
I pokud by se vám výpočet podařil, je to pouze hrubý výpočet a pro správné a zdravotní fungování zateplené budovy, je zapotřebí i řešit co zatepluji, kde a jak, protože je zapotřebí vyřešit hranici kondenzace, její množství a opatření k zabránění pronikání kondenzace do objektu nebo odvod kondenzátu. I s ohledem na tento bod, vám jako laikovi, doporučuji navštívit například EKIS poradnu a nechat si na komerční bázi (placeně) toto nechat ověřit a spočítat. Při jakémkoliv jednání však budete potřebovat stavební technickou dokumentaci současného stavu objektu.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk