Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.14 / dotaz č. 45928
Bude dotace na výměnu kotle i v jihočeském kraji.Jestli ano,tak na jaké kotle/na pelety nebo i na automat.kotle na uhlí/.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Takzvané kotlíkové dotace, které jsou poskytovány za účasti krajů, byly prozatím vyhlášeny jen na severní Moravě a tuším ještě asi ve dvou nebo třech dalších krajích. Jihočeský kraj tuto dotaci zatím nevyhlásil a nemám informaci, že by k tomu mělo v dohledné době dojít. Doporučuji sledovat web úřadu, kde by toto bylo jistě včas publikováno.
O dotaci na výměnu kotle lze požádat v rámci dotačního titulu Nová zelená úsporám, která byla vyhlášena pro rok 2014 na základě Směrnice MŽP č.1/2014. Výzva pro podávání žádostí na rok 2014 má harmonogram:
Zahájení příjmu žádostí:1.dubna 2014
Ukončení příjmu žádostí po vyčerpání alokovaných prostředků, nejpozději do 31.10 2014.
Dotace je určena pro vlastníky rodinných domů a není ohraničena kraji, týká se celé ČR. Ve Vašem případě by se patrně jednalo o oblast podpory C.2 – Výměna zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná paliva za efektivní a ekologicky šetrné zdroje.
a to bez současné realizace opatření podpory A (zateplení). Podmínkou zde ale je, aby rodinný dům nepřesáhl hodnotu měrné roční potřeby tepla na vytápění EA 150 kWh/m2.rok. Podporovány jsou kotle se samočinnou dodávkou paliva (peletové), ale i s ruční dodávkou paliva (dřevoplyn). Podmínkou je osazení akumulační nádrže v prvním případě min. 20 l/kW a pro ruční min. 55 l/kW jmenovitého výkonu zdroje.
Použít lze zařízení a výrobky, které jsou uvedené v seznamu schválených výrobků a technologií (SVT) a splňují stanovené emisní limity.
Výše dotace je 40 resp. 80 tis. Kč na peletové, max. míra podpory 55%. Příspěvek na odborný posudek je 5 tis. Kč. Dokumentaci musí zpracovat auditor.
Další podrobnosti naleznete na stránkách programu, nebo Vám je poskytneme v rámci bezplatného poradenství v našem středisku EKIS (www.eccb.cz).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice