Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.14 / dotaz č. 46114
Dobrý den,



obracím se na Vás,

s žádostí o radu ohledně druhu, typu materiálu a zvolení vhodné tloušťky tepelné izolace.



Tento rok, chci realizovat zateplení staršího domu cca 80 let. Dům je cihlový obvodové zdivo tl. 500 mm.

Rodinný dům je z jedné strany spojen se sousedním domem , jedná se tedy o zateplení pouze tří stran domu.

Jediné co izolaci omezuje je jedna boční strana domu, kde přesah střechy je pouze 120 mm , tudíž nemohu zvolit silnější tloušťku izolace. Co se týče přední a zadní strany domu velký přesah střechy, mi zde dovoluje zvolit libovolnou tloušťku izolace.



Tímto vás chci požádat o radu , zda tento problém z části vykompenzuje šedý polystyrén, který má nižší součinitel tepelné vodivosti.



př. Styrotrade Styrotherm Plus 70 - šedý polystyren tl. 80mm



Děkuji za vaši odpověď.



Vážený pane,
použít šedý polystyrén je dobré rozhodnutí, pokud se na tu stěnu vejde 120mm pak použít například ten Styrotrade styrotherm plus 70 - šedý polystyren tl. 120mm). S touto tloušťkou dosáhnete výsledného součinitele prostupu tepla U=0,23 W/(m2.K), což vyhovuje doporučené hodnotě UN = 0,25 W/(m2.K) dle ČSN 73 0540-2:2011. Na zbylých dvou stranách bych asi použil 14 až 16cm. Záleží také na tom čím topíte; při využívání dražší energie (elektřina, plyn) je vhodné jít spíše na větší tloušťku izolace; zpravidla to má lepší ekonomickou návratnost. Pokud byste chtěl využít dotaci z programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM (http://www.nzu2013.cz/ ) pak by bylo vhodné zvážit i nějaké zateplení horní strany domu (podkroví nebo podlaha půdy) a případně i sokl domu a stropy sklepa, pokud je dům podsklepený; čím větší úspora teple tím vyšší může být dotace (v určitých mezích).

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk