Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.14 / dotaz č. 47218
Dobrý den, dostal jsem dotaz k povinnosti zpracovat PENB pro stávající objekt RD při jeho prodeji. Budova je v dezolátním stavu, má propadlou konstrukci střechy a chybějící výplně otvorů. Tím pádem není možno stanovit parametry některých z částí obálky budovy pro výpočet PENB. Jak v tomto případě postupovat? Podotýkám, že se nejedná kulturní památku, tudíž PENB je povinný. Děkuji za odpověď.
Z popisu se jedná o jednoduše prokazatelný havarijní stav budovy, v zásadě jste napsal zdůvodnění ve Vašem textu.
Na Vašem místě bych postupoval následovně - vytvořil bych čestné prohlášení, ve kterém bych zapsal:
- identifikační údaje nemovitosti
- slovní popis stávajícího stavu (dezolátní stav, propadlá střecha, chybějící okna...), neexistence systému vytápění
- doplnil bych 2-4 fotky stavu budovy
- informaci, jak dlouho objekt nebyl využíván
- pokud máte např. nařízení stavebního úřadu k odstranění stavby nebo jiný dokument stav. úřadu, kde je konstatován havarijní stav - připojil bych jej
- na závěr bych uvedl, že objekt musí přojít zásadní revitalizací, aby byl vůbec obyvatelný. Z tímto účelem je nutné vypracovat prováděcí stavební dokumentaci a v rámci stavebního řízení je nutné předložit i PENB na nový stav objektu.

Z logiky věci je prohlášení pochopitelné pro všechny účastněné prodeje a také pro navazující státní správu a samosprávu. Rozumný člověk s tím nebude mít problém. Podobný postup jsme zvolili při jiném objektu, který na tom stavebně byl stejně - v zásadě se jednalo pouze o využití pozemku pro další stavbu.
Váš postup navíc ukazuje, že požadavky zákonů ctíte, narozdíl od desítek ralitních kanceláří, které tuto povinnost obchází.