Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.14 / dotaz č. 48456
Jsem vlastníkem bytu v panelovém domě postaveném v roce 1965.Dům má vyměněna - plastová okna a je zateplen.Co musí naše společenství vlastníků učinit s ohledem na vyhlášku č. 78/2013 Sb?
Vážený pane,
jako vlastníku budovy (SVJ) vám neukládá povinnosti vyhláška č. 78/2013 Sb., ale zákon č. 406/2000 Sb. (zmíněná vyhláška jen upravuje jednu z těchto povinností a je určena hlavně odborníkům).

Podle zákona musíte nechat zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), který na vyžádání poskytnete majitelům jednotlivých bytů. PENB je v současnosti povinný při prodeji bytu, od roku 2016 bude povinný při pronájmu bytu nebo nebytových prostor (týká se to nově uzavíraných smluv, při prodloužení stávající smlouvy PENB být nemusí). PENB ale musíte mít i v případě, že k prodeji či pronájmu nedochází, a to od následujících termínů:
od. 1.1.2015 musí mít PENB s domy energeticky vztažnou plochou (=vytápěná podlahová plocha + plocha stěn a příček) větší než 1500 m2
od. 1.1.2017 domy nad 1000 m2
od. 1.1.2019 domy pod 1000 m2

Upozorňujeme, že zateplení a jiná rekonstrukce nijak nesouvisí s povinností zpracovat PENB a naopak - pokud podle PENB váš dům v některé oblasti nevyhoví, neplyne z toho žádná povinnost (např. zateplit střechu). Jde jen o spotřebitelskou informaci pro kupující či pro majitele bytů.

Další povinností plynoucí ze zákona je "vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům". Zjednodušeně máte povinnost instalovat na radiátory termostatické ventily (existují i jiná řešení, ale pro byty jsou TRV nejsnazší cestou). Dále zavést nějaký systém pro registraci dodávky tepla do bytů, nejčastěji se používají rozdělovače topných nákladů na radiátorech. Lze také použít snímače teploty v místnostech, pro následné vyúčtování tepla denostupňovou metodu. Nejde bohužel o měření spotřeby, ale o nepřímé metody stanovení spotřeby tepla, které slouží primárně pro rozúčtování nákladů.

Dále je vlastník budovy povinen "zajistit při užívání budovy nepřekročení měrných ukazatelů spotřeby tepla pro vytápění, chlazení a pro přípravu teplé vody" a "řídit se pravidly pro vytápění, chlazení a dodávku teplé vody stanovenými prováděcím právním předpisem". Tato pravidla jsou ve vyhlášce č. 194/2007 Sb. Upravuje se například doba dodávky tepla (přerušení vytápění v noci). Jako SVJ si ale můžete odhlasovat vlastní pravidla odlišná od této vyhlášky, nesmí ale přitom dojít k překročení určitých limitů. Toto se dokládá odborným posudkem.

Pokud budete v příštím roce nebo později v domě instalovat solární systém, fotovoltaiku, tepelné čerpadlo, pak musíte zajistit aby to prováděla osoba s oprávněním Ministerstva průmyslu a obchodu (do konce roku 2014 to může dělat kdokoli), přičemž v současnosti žádná taková osoba neexistuje.

Další povinnosti nastávají v případě další rekonstrukce domu, odpojení od CZT a podobně.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. SDrdečný