Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.14 / dotaz č. 48571
Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně zpracování PENB pro novostavbu garáže. Objekt není vytápěn, bude instalován pouze rozvod el. energie (osvětlení a zásuvky). Nic jiného v objektu není. Stavební úřad po mě vyžaduje zpracování PENB, což se mi zdá nesmyslné. Údajný důvod požadavku je, že objekt bude osvětlen a tudíž bude upravováno vnitřní prostředí a pak je nutné PENB zpracovat. Je opravdu nutné k nevytápěné garáži zpracovávat PENB? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

předem své odpovědi si dovoluji upozornit, že tato nemůže být brána jako výklad příslušného paragrafu zákona, neboť v našich zeměpisných končinách platí pravidlo, že vyložit zákon může jen nezávislý soud.
Moje vyjádření tedy musí být opatrné a bude obsahovat jen jednoznačné informace vztahující se k Vašemu problému.

1. Povinnost zajištění průkazu energetické náročnosti novostavby ukládá stavebníkovi zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění v §7a odst. (1) písmeno a).

2. Stejný paragraf v odst. (5) uvádí, že tato povinnost se nevztahuje na případy uvedené v §7 odst. (5) písm. a), c), d), e).
§7 odst. (5) písm. a) zní: u budov s energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2

Jestliže se tedy Váš dotaz týká běžné garáže pro jedno až dvě stání, určitě tato nepřesáhne uvedený limit a z výše citovaných paragrafů pak vyplývá nepotřebnost PENB, a to nezávisle na tom, zda vnitřní prostředí je, či není jakýmkoliv způsobem upravováno.

V případě, že by energeticky vztažná plocha garáže přesahovala 50 m2, pak by dotaz vybočoval z obsahového rámce tohoto serveru, neboť pak by se v odpovědi jednalo o neplodnou diskuzi, např. zda může zákon být vykládán i absurdním způsobem apod. Tomu se chci v každém případě vyhnout a přeji Vám, aby výše uvedená citace paragrafů Váš problém vyřešila.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk