Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.6.14 / dotaz č. 49241
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s požadavkem na nutnost nechat zpracovat Průkaz energetické náročnosti u nástavby (přístavby) stávající budovy. Nejedná se o přístavbu ucelené části budovy. Bude se pouze přistavovat, nebude žádné zateplení apod. Průkaz je dle zákona potřeba vypracovat, pokud je změna na více než 25 % obálky budovy.

Co z těchto příkladů je pravda?

1) jediná konstrukce, která se mění je konstrukce mezi původní stavbou a nástavbou (přístavbou). Pokud je plocha této konstrukce > 25 % celé obálky budovy, musí se udělat PENB.

2) Součet plochy obálky původní budovy + přístavby je větší o 25 % než plocha obálky budovy původní stavby, pak se dělá PENB.

3) Pokud se nezatepluje, nemění okna, tak se PENB zpracovávat nemusí.



Pochopil jsem správně, že když nástavba zvyšuje podlahovou plochu o více jak 25 %, tak jsou pouze přísnější požadavky (jako u novostaveb) na splnění energetické náročnosti? Tento odstavec platí pouze v případě, že je splněna podmínka změny na více než 25 % obálky? Nebo nám tento odstavec říká, že v tomto případě je nutné zpracovat PENB, i když se nezmění více jak 25 % obálky budovy a nejedná se tedy o větší změnu dokončené budovy?

Děkuji za odpovědi
Vážený pane,
podle zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. máte povinnost zpracovat PENB v případě:
1/ nové stavby, přičemž přístavba či nástavba podle stavebního zákona se posuzuje jako novostavba (viz dále)
2/ větší změny dokončené budovy, což je v zákoně č. 406/2000 Sb. definováno takto: "změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy" (pozor, jde o obálku budovy, nikoli podlahovou plochu).

Pokud je na takovouto změnu stavební povolení nebo ohlášení, pak PENB předkládáte stavebnímu úřadu. V PENB musíte doložit splnění požadavků, které jsou pro rekonstrukci mírnější než pro novostavby. Postačí dodržet požadovaný součinitel prostupu tepla měněné konstrukce a účinnost měněných technických systémů (kotle, vzduchotechniky, chlazení aj.)

Jde-li o jinou, než větší změnu, pak rovněž musíte dodržet požadovaný součinitel prostupu tepla měněné konstrukce a účinnost měněných technických systémů, ale dokládáte to nikoli PENB, ale pouze kopiemi dokladů od dodavatelů. PENB není potřeba. Může dojít k tomu, že na takovouto změnu nepotřebujete stavební povolení ani ohlášení. V tom případě po vás stavební úřad nic nechce, ale máte povinnost výše uvedené doklady uchovávat po dobu 5 let pro případ kontroly SEI.


Jde-li o přístavbu podle stavebního zákona č. 183/2006 Sb., pak musíte zpracovat PENB a splnit požadavky na en. náročnost pro novostavby. Posuzují se jen konstrukce novostavby, ne celé budovy. Podle stavebního zákona nevyžaduje povolení ani ohlášení stavba, pokud má podlahovou plochu do 25 m2. Současně podle zákona 406/2000 Sb. v tomto případě jde o budovu do 50 m2 podlahové plochy, pro kterou nemusíte splnit požadavky na en. náročnost.
Pro stavby do 150 m2 postačí ohlášení, stavebnímu úřadu byste měl předložit PENB kde doložíte splnění en. náročnosti pro novou budovu.


Shrnuto:
pro přístavbu do 25 m2 podlahové plochy nepotřebujete nic
pro přístavbu do 50 m2 musíte provést ohlášení, ale PENB není potřeba - budova nemusí nic splňovat
pro přístavbu do 150 m2 musíte provést ohlášení a doložit PENB a splnit požadavky na novou budovu
pro přístavbu nad 150 m2 musíte zažádat o stavební povolení a doložit PENB a splnit požadavky na novou budovu
(výše u vedené platí pro stavby pro bydlení, u ostatních staveb je třeba postupovat podle stavebního zákona).
POZOR: povinnost PENB se týká budov, kde se používá energie pro vytápění, chlazení aj. Jde-li např. o přístavbu nevytápěné garáže, verandy, na tu se žádný PENB nezpracovává.

Taky můžete zajít na váš stavební úřad, seznámit se se záměrem a zeptat se, jaké doklady od vás budou vyžadovat.

Přejeme hodně úspěchů při stavbě!
J. Truxa, K. Srdečný