Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.14 / dotaz č. 52208
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na požadavky pro přístavbu objektu výrobní haly. Stavební úřad při podání stavebního povolení požaduje posouzení energetické náročnosti. Jedná se o výrobní halu s administrativním vestavkem, předmětem projektu je její rozšíření. V hale se nachází drobná výroba, výpočtová teplota těchto částí je 15°C, administrativní vestavky jsou dva uvnitř haly.
Ráda bych se předně zeptala, jestli je zákonnou povinností zpracovávat na takovýto objekt PENB. V zákoně 406/2000 Sb. Jsou průmyslové budovy jmenovitě vyjmuty z povinnosti vypracování penb a splnění požadavků na energetickou náročnost. Z toho bych usuzovala, že tato povinnost se takového objektu netýká. Na druhou stranu se nabízí zpracování PENB pouze na část administrativní, u které už je posouzení možné. V tomto případě se ještě komplikuje věc faktem, že administrativní část není kompaktní díl haly, ale je rozdrobena na dvě části, zpracovávat? jako celek, nebo zvášť?
Druhý dotaz se týká ostatních tepelně-technických požadavků. V hale je upravováno vnitřní prostředí na 15°C, počítá se s pobytem osob. Musí obvodové konstrukce splňovat tepelně-technické požadavky dle čsn 730540-3 a to požadavky přepočítané pro tuto návrhovou vnitřní teplotu? Mají se prokazovat pomocí štítku obálky budovy?
Třetí problém je jestli budovu posuzovat jako novou budovu nebo jako změnu dokončené budovy?
Aniž bych chtěla podsouvat svůj názor, jako správné řešení by se mi jevilo posouzení energetické náročnosti administrativních částí, které by se posoudilo jako celek a to jako větší změna dokončené budovy. Požadavek obvodových stěn výrobních částí by se prokázal pomocí štítku obálky budovy a to pro požadavky přepočítané pro 15°C.
Prosím tady o radu, protože výklad je v tomto případě trochu nejasný. Nejlepší by samozřejmě bylo dotázat se přímo na SEI, vyhodnocení ale má vliv na použité konstrukce, které budou určující a to ještě před tím, než bude mít SEI možnost se k tomu vyjádřit, ráda bych měla alespoň ještě jiný odborný výklad a názor.
Předem velice děkuji za promptní odpověď.




Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz. Podle našeho názoru:
Pokud jsou budovy výrobních hal podle 406/2000 Sb. vyjmuty z nutnosti zpracovávání PENB, pak se jedná o budovu jako celek. V každé výrobní budově, pokud se týká o vestavek, se naleznou kancelářské prostory, mezi nimiž je i kancelář mistra, vedoucího provozu, atd. které sebou výstavba průmyslových výrobních objektů přináší. Pokud tedy z více než z 50% bude energeticky vztažná plocha bude využita pro výrobu, je podle našeho názoru splněn požadavek netvořit PENB.
Podmínkou však je, a to by měl někdo spočítat, a možná proto chce váš stavební úřad po vás udělat PENB, protože si není jist, zda-li splňujete podmínku spotřeby energie do 700 GJ/rok. (podle §7 odst.2 e) se zpracování totiž nevztahuje u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok !!!)

Známou pravdou ale při boji s úředníky je, že pokud vám jde o čas, přesvědčit ho o své pravdě. A o tom, že vaše výstavba výrovní haly nespolyká více než 700 GJ, tedy budete muset nějaký technický výpočet doložit, který toto potvrzuje. Fakticky vzato průkaz ENB takovým výpočtem bezesporu je.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk