Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.14 / dotaz č. 53899
Dobrý den,
mám dotaz ohledně možné podpory z program MPO EFEKT 2015. Jedná se o aktivitu B.2 Rekonstrukce otopné soustavy a zdroje tepla v budově. Jedná se o budovu v majetku kraje. Na této budově bylo v letech 2013-2014 provedeno zateplení a výměna oken (dotace OPŽP). Nyní bylo zjištěno, že bylo vhodné provést nový systém měření a regulace, který by zohlednil nový stav budovy a přispěl k dalším úsporám energie. Je možné v rámci programu EFEKT podat žádost na rekonstrukci systému měření a regulace?

Moc děkuji za odpověď a jsem s pozdravem

V rámci propozic loňského programu MPO EFEKT 2014 by bylo použití dotace za určitých podmínek vhodné.
Dotace je určena ke snížení energetické náročnosti energetického hospodářství budov rekonstrukcí otopné soustavy. Z dotazu není úplně jasné o jaké úpravy by se jednalo. Pouhé doplnění zákonných prostředků tj.
termostatických ventilů a případně měřičů tepla by asi bylo málo, to už mělo být dávno. Mohlo by se jednat o zónování topného systému, úpravu nebo výměnu topných těles a pod.
V loňských podkladech se přímo cituje výhodnost užití programu pro budovy po zateplení jako jedno z hodnotících kritérií.
Dalším požadavkem bylo zhodnocení, zda je možné pro rekonstrukci využít služby se zaručenou úsporou (metoda EPC) s preferencí budov, které nemohou metodu EPC plně nebo částečně využít.

Program MPO EFEKT 2015 byl nově vyhlášen teprve včera tj. 3.12. 2014 a po jeho rychlém prověření lze uvést, že znění v oblasti této dotace nedoznalo dle nás podstatných změn, s tím že potom platí výše uvedené.

Zdraví Milan Tovačovský
Odpovídá:  Ing. Milan Tovačovský* - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk