Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.14 / dotaz č. 54021
Dobrý den, jedná se o byt. dům - SVJ, který bude v průběhu r. 2015 (cca červen) provádět celk. revitalizaci (zateplení atd). Je nutné v tomto přpadě si nechat vyhotovit PENB již nyní, tak, aby byl platný již od 1.1.2015? Nebo postačí vyhotovení PENB zároveň s vyhotovením projekt. dokumentace pro stavební povolení? Píše se, že budou prováděny kontroly těchto PENB, hrozí v tomto případě pokuta?

Dobrý den,

tento dotaz směrujete na nesprávné místo, pokuty bude udělovat Státní energetická inspekce.

Nicméně si dovoluji k dané problematice uvést následující informace a názory:

1. Převážná většina udělovaných pokut je na základě udání. Takovéto udání na Vaši SVJ může být pravděpodobné v situaci, kdy vlastník bude svou jednotku chtít prodat nebo pronajmout prostřednictvím realitní kanceláře, která bude PENB vyžadovat, a SVJ mu ho neposkytne.
2. Ve vašem případě se lze eventuálním problémům v přechodném období do zkolaudování rekonstrukce vyhnout, pokud PENB pro stavební povolení zadáte zpracovateli, který používá profesionální výpočetní program umožňující vyhodnocení budovy ve variantách. V tomto případě má vytisknutí průkazu pro stávající stav prakticky cenu papíru a tisku.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk