Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.14 / dotaz č. 54085
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi energetickým auditem a e. posudkem. Dále bych se chtěl zeptat kolik by stál e.audit a případně PENB na bytový dům z roku 1963 postavený z dutých cihel, na půdorysu 80 x 11,5m, 6 nadzemních podlaží, podsklepený.

Děkuji


Vážený pane,
zjednodušeně platí, že energetický posudek (EP) řeší jen některé oblasti (dle struktury dané vyhláškou), zatímco en. audit (EA) může navrhnout jakékoli řešení, jaké dokáže zpracovatel vymyslet. EP slouží pro orientační zhodnocení, zatímco EA může řešit i detailní problémy. EP je jednodušší a tedy i levnější než EA.

V EA se posuzují varianty jednotlivých opatření (např. pouze zateplení domu, nebo zateplení a současná rekonstrukce kotelny atd.), zatímco EP řeší jen jednotlivá opatření (zateplení zvlášť, instalace tepelného čerpadla zvlášť atd.).
V obou dokumentech se posuzuje ekonomika opatření stejným způsobem (vyhláškou předepsaným), který je z hlediska investora obvykle naprosto k ničemu, protože nezohledňuje způsob financování (úvěr, dotace).

Pokud chcete zjistit, co bude pro váš dům nejvýhodnější, doporučuji spíše zpracovat energetický audit a dohodnout se zpracovatelem, že během prací vám navrhne a zdůvodní varianty úsporných opatření. Vy jako investor musíte mít možnost požadovat sestavení variant podle vašich požadavků (třeba omezení maximální výší investice). Rovněž je vhodné domluvit vyhodnocení ekonomiky investice s ohledem na předpokládaný způsob financování (to je nad rámec požadovaný vyhláškou).

Dotační programy někdy vyžadují EA, jindy pouze EP. Oba dokumenty může zpracovávat jen specialista (seznam zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx). Oba dokumenty si od vás může vyžádat Ministerstvo průmyslu a obchodu nebo SEI. Pokud nechcete, aby vám stát slídil ve vytápění domu, nechte si zpracovat studii, která může obsahovat vše co EA/EP, ale bude se jmenovat jinak.

Cena za EP nebo EA je smluvní, záleží také na dohodnutém rozsahu prací, termínech, dostupných podkladech atd.

Více viz zákon o hospodaření energií č. 406/2000 Sb., §9, §9a
Vyhláška o energetickém auditu a energetickém posudku č. 480/2012 Sb.

S pozdravem
Karel Srdečný