Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.14 / dotaz č. 54151
Zajímalo by mě, když si tedy společenství vlastníků odsouhlasí náklady na teplo i po instalaci měřičů tepla v bytech, že budou nadále účtovat teplo podle výměry plochy. Kdy tento jejich návrh je platný: zda stačí souhlas jen 75 procent vlastníků (což u nás mají) či 100 procent vlastníků.My s tímto nesouhlasíme. Nechceme platit za jiné, chceme platit jen za svou spotřebu.
Děkuji za odpověď.
Vážená paní, pro váš případ můžete využít Zákon č. 67/2013 Sb., jehož §6 stanoví:

(1) Náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se VŠEMI nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním VŠECH vlastníků jednotek. Změna způsobu rozúčtování nákladů na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.
(2) Nedojde-li k ujednání, rozúčtují se náklady uvedené v odstavci 1 podle právního předpisu, kterým se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele. Tím je míněna Vyhláška č. 372/2001 Sb., podle níž se náklady na teplo účtují podle podlahové plochy (základní složka ve výši 40 % celkových nákladů) a podle náměru indikátorů (60 % celk. spotřeby). Viz dále.

Z výše uvedeného vyplývá, že podle poměrových měřidel nemusíte účtovat, a můžete se jako členové SVJ domluvit jinak. Je však potřeba souhlas VŠECH vlastníků jednotek, tedy 75 % souhlas nestačí. Povinnost vybavit přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům dle tohoto zákona máte.


Postup podle Vyhlášky č. 372/2001 Sb.:

§4 Rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce

(1) Náklady na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období rozdělí vlastník na složku základní a spotřební. Základní složka činí 40 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku.
(2) Základní složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce.
(3) Spotřební složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele úměrně výši náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.
(4) Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede vlastník úpravu výpočtové metody uvedené v odstavci 3.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk