Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.14 / dotaz č. 54167
Dobrý den. Dne 7.11.2014 jsme oslavili krom výročí VŘSR i příchod dva roky toužebně očekávané novely vyhlášky 194/2007 Sb, kterou nám osvícený zákonodárce sdělil, co a kam máme namontovat, abychom ukojili jeho touhu řídit naše životy.

Leč jak hořké zklamání naše. Propagandisté ve frontě nerozborné sdělili nám, že již víme, jak naplnit touhy nejvyšších. Žel, my stále tápeme a bloudíme v nejistotách.

Máme v domě byty, do kterých vnitřní rozvod tepla vstupuje a vystupuje v jednom místě i byty, kde vstupuje a vystupuje na více místech. Takže již víme, že v garsonkách v nejvyšším patře máme uříznout stoupačky u podlahy a namontovat tam kalorimetry. V rozporu s montážními předpisy, zdravým rozumem, ale dle příkazu nejmoudřejších Asi chtějí zahrnout do měření i výkon metru trubky průměru 15 mm. Co a kam máme montovat v bytech ostatních? Máme uřezat stoupačky a zpátečky u podlahy a u stropu a každou místnost tak osadit čtyřmi kalorimetry? Novelizovaná vyhláška praví - "Měřicí a indikační technika, uplatněná u spotřebitelů v zúčtovací jednotce, se instaluje u všech spotřebitelů a je shodného principu a provedení."

Nebo je to nějak jinak? Může nám, prostým poddaným, někdo osvětlit vůli nejmoudřejších?

Obávám se však, že bude nutno opravit buď výrokovou logiku nebo vyhlášku.
Vážený pane,
rádi bychom vás upozornili, že ustanovení zákona může vykládat pouze soud. Výklady ministerstva, SEI, nebo energetických poradců EKIS, nejsou závazné. Pokud si nějakým způsobem vyložíte zákon a kontrolní orgán (v tomto případě SEI, odpovědná za kontrolu zákona č. 406/2000 Sb.) vám uloží postih za jeho neplnění, obraťte se na soud aby rozhodl, kdo si zákon vyložil správně.

Co se týče vyhl. č. 237/2014 Sb. ( resp. vyhl. č. 194/2007 Sb.), náš výklad je tento:

Podle vašeho popisu jde ve vašem domě o situaci, kdy "vnitřní rozvod tepla (....) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v několika místech". To že to platí jen pro některé byty, by nemělo vadit. Důležitý je totiž i další požadavek vyhlášky "V budově se instalují vždy stejné typy indikátorů nebo přístrojů se snímačem teplot" (viz §7a odst. 2)."

Domníváme se, že zcela souladu s požadavkem vyhlášky můžete využít tyto dvě možnosti:

Osadit jednotlivá tělesa indikátory nákladů na vytápění a teplo rozúčtovávat podle jejich náměrů.

Rovněž je možné osadit do jednotlivých místností snímač teploty vnitřního vzduchu a náklady na vytápění rozdělovat podle jejich náměrů (tzv. přímá nebo denostupňová metoda měření).

Pro rozúčtování tepla pak můžete využít postup podle vyhl. č. 372/2001 Sb. Nebo v souladu se zákonem č. 67/2013 Sb., můžete teplo rozúčtovat bez ohledu na to, co indikátory naměří, pokud s tím budou souhlasit všichni majitelé bytů. Blíže viz: https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/54151

Domníváme se, že v souladu s vyhláškou č. 237/2014 Sb. je i postup, který navrhujete vy, tedy vybavit některé byty jedním kalorimetrem a v ostatních bytech osadit kalorimetr na jednotlivá tělesa. Bude to výrazně složitější a dražší, odpadnou však spory o "spravedlivé" rozúčtování tepla.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk