Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.15 / dotaz č. 54369
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem ohledně rozdělení podílu jednotlivých zdrojů vytápění.

Tento problém řeším neustále, bungalov s elektrickým vytápěním a přípravou TUV, doplněný o uzavřenou krbovou vložku bez teplovodního výměníku.

Můj dotaz zní, jaký největší podíl této krbové vložky lze zadat pro vytápění objektu, protože to je rozhodující hodnota, podle které dům buď splní nebo nesplní primární energie!

Snažila jsem se rozklíčovat podle TNI 730331 příloha A, ale v tabulce vůbec není varianta, že elektrokotel je přednostní zdroj tepla a celá tabulka je pro mne velmi zmatečná. Uvádím obecně bez výkonů jednotlivých zdrojů, přestože to bude zřejmě jádro pudla pro určení podílu.Nebo naopak lze obráceným postupem určit, jaký musí mít krb výkon například, aby to vyšlo.

Investoři neustále tlačí, že to musí vyjít, a jelikož nedokážu určit, kdy je ještě hodnota obhajitelná nějakým normovým postupem a kdy už ne, nemám argument. Neustále je informuji také o tom, že po novém roce už vůbec elektrické vytápění nebude vycházet, ale otázka i potom bude stejná, jestli to lze zachránit krbem.

předem velice děkuji za radu.
Dobrý den paní Hartová,
z Vašeho dotazu se lze domnívat, že se Vám jedná o naplnění požadavku zákona 406/2000 Sb. a jeho § 7 a § 7a , tj. splnění požadavku na energetickou náročnost budovy.
Pro budovy jejichž převažujícím nebo jediným zdrojem energie je elektrická energie je žádoucí dodržet následující doporučení:
1)Rozhodující parametr, který má zásadní vliv na výsledné hodnocení energetické náročnosti budovy , je průměrný součinitel prostupu tepla (Uem). Na základě toho je třeba dosáhnout co nejlepších tepelně izolačních vlastností obálky budovy.
2) Dle našich dosavadních zkušeností lze konstatovat, že pokud dosáhne obálka budovy klasifikační třídy A je možné volit „jakoukoliv“ konfiguraci technického zařízení budovy, tedy i tu Vaši.
3) Pokud výsledné hodnocení průměrného součinitele prostupu tepla budovy dosáhne klasifikační třídy B, bude celkové hodnocení ENB vyhovující pouze za určité konfigurace technických zařízení např. instalace solárního ohřevu teplé vody a instalace fotovoltaických článků apod.
4)Dále doporučujeme při návrhu domu věnovat zvýšenou pozornost správnému osazení a orientaci domu vůči světovým stranám. Celý koncept domu musí odpovídat nízkoenergetickému nebo až pasivnímu standardu domu a s tím souvisejícími pravidly jak pro tepelně izolační řešení obálky budovy, tak pro technická zařízení budovy.
5)Rovněž je třeba si uvědomit, že relevantní příčinnou spíše negativního hodnocení celkové energetické náročnosti RD využívajících elektrickou energii je hodnota faktoru neobnovitelné primární energie, která je definována vyhláškou hodnotou ve výši 3,0.

S pozdravem

doc.ing.Roman Povýšil, CSc.
ENERGO-ENVI, s.r.o.
Odpovídá:  Doc., Ing., Csc. Roman Povýšil* - EKIS Praha Energo-Envi tisk